Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Središnje informativne emisije Hrvatskoga radija možete slušati od 15, 19 i 22 sata. Donosimo vijesti, izvješća, obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana te podatke o vremenu i prometu.


Foto: Dario Njavro za HRT

Emisija Glazba s potpisom od 16:05 je glazbeno govorna emisija u kojoj su obuhvaćena ponajbolja glazbena ostvarenja domaće i strane glazbe šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina. Danas predstavljamo glazbu s potpisom Zdenka Runjića.

U emisiji Melodije s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut "evergreena" ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije.

Po vašem izboru od 18:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme pjevačice Gabi Novak.

29. svibnja 1453. godine osmanska vojska pod zapovjedništvom mladog, 21 godinu starog sultana Mehmeda II. kasnije nazvanog El Fatih (Osvajač), osvojila je Carigrad, prijestolnicu Bizantskog carstva. O tom događaju, ali i o drugima koji su se dogodili 29. svibnja poslušajte u emisiji Dogodilo se na današnji dan sutra od 6:13.

U ovotjednoj emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 izdvajamo: Tradicionalna zajednička proslava Dana državnosti Hrvata u Sloveniji i njihovih slovenskih sugrađana pod nazivom ''Lijepo je imati dvije domovine'' u Mostecu te biciklistička karavana ''Put prijateljstva Vukovar-Ljubljana'', zbog trenutnih okolnosti uzrokovanih koronavirusom održat će se krajem lipnja.

Udruga Mura-regija koja povezuje Hrvatsku i Mađarsku pokreće izgradnju novog mosta na Muri. S kojim se sve problemima suočavaju hrvatski poduzetnici u Italiji i koliko im u tome pomaže država? Donosimo iskustva dviju hrvatskih poduzetnica iz Rima.

A kakve se prilike u trenutačnoj situaciji otvaraju poduzetnicima iz Hrvatske na svjetskom tržištu doznajemo sa sastanka Gospodarsko-interesnog udruženja INGRA-DET u Ludbregu. Zbog ograničenja uzrokovanih pandemijom koronavirusa naši pomorci muku muče sa smjenama i povratkom u domovinu. Na to čeka još oko tri tisuće hrvatskih mornara. Na internetskog stranici Hrvatsko-češkog društva dostupno elektroničko izdanje knjige o češkim Hrvatima, autora Marijana Lipovca i Franje Vondračeka.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Svijet diskografije od 14 sati HR Hrvatska TOP LISTA predstavlja 10 najpopularnijih pjesama aktualne hrvatske produkcije. Uz glasovanje slušatelja i glazbenih urednika regionalnih radijskih postaja svakoga tjedna dobivamo sliku popularnosti pojedinih pjesama i izvođača.Od 20 sati u emisiji Povratak u budućnost Robert Mareković donosi glazbu 50-ih, 60-ih i - kao što slogan emisije kaže - malo 70-ih. Ono što je dodatni začin termina, jest stalna rubrika posvećena najvoljenijem licu popularne kulture, neokrunjenom glazbenom kralju, Elvisu Presleyju.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Članovi Simfonijskog orkestra HRT-a okupljeni u komorne sastave večeras će održati treći koncert u Studiju 7 na Hrvatskoj radioteleviziji koji će se moći čuti u 20 sati u izravnom prijenosu na Trećem programu Hrvatskoga radija te vidjeti u live streamu na našem YouTube kanalu, a potom u programu HTV-a. Večeras su na programu Petite symphonie, za flautu, 2 oboe, 2 klarineta, 2 fagota i 2 roga Charlesa Gounoda i Varijacije na Haydnovu temu, op.56 a (obr. Hugh Bowman) za flautu, 2 oboe, 2 klarineta, 2 fagota i kontrabas Johannesa Brahmsa.
U videonajavama pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.