Svečana misa za 25. obljetnicu Međimurskog prošćenja u Zagrebu

Nedjelja, 7. lipnja na HRT - HTV 1 u 9:58

Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu ove godine obilježava 25. obljetnicu Međimurskog prošćenja u Zagrebu. Pojam "prošćenje" označava oproštenje, oprost grijeha, otpuštanje (latinski indulgentia) i tako ističe njezino religiozno i kršćansko značenje.

U Međimurju, kao i u mnogim drugim hrvatskim krajevima, prošćenja se događaju jednom godišnje i slave se kao blagdani župe ili mjesta. Ona uvijek počinju svečanom misom, a poslije nje slijedi druženje u krugu rodbine i prijatelja. Tu tradiciju prošćenja njeguje od svojih početaka i Zavičajno društvo Međimurje u Zagrebu. Međimurska prošćenja su izraz vjerske, nacionalne, kulturne i gospodarske baštine Međimuraca.

Misno slavlje iz zagrebačke župne crkve sv. Jeronima u Maksimiru predvodit će mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, a pjevat će "Zagrebački liječnici pjevači" koji obilježavaju 50 godina djelovanja. Njihov je predsjednik kardiolog, prof. dr. Mijo Bergovec, a dirigentica ma. Iva Juras. Orgulje će svirati dr. Darko Kristović, anesteziolog. Svoje sudjelovanje na ovoj svetoj misi oni posvećuju i svojim kolegama i kolegicama koji se brinu za bolesnike zaražene koronavirusom.
    
Režija: Monika Štengl
Komentator:  Dragutin Siladi    
Producent:  Draško Vrgoč    
Urednik:  Dragutin Siladi