Hrvatska zajednica u Čileu

8. lipnja na HRT – HTV 1 u 11:10

Na čileanskoj Akademiji za jezik, koja ima 34 člana, gotovo trećina su hrvatskog podrijetla. Hrvati su u toj zemlji uspješni i u politici, u gospodarstvu posebno te u kulturi i sportu. Naša ekipa istražila je brojne dosad neobjavljene podatke i fotografije, od prvih dolazaka najviše Bračana u Čile krajem 19. stoljeća, pa do njihovog života danas, od Antofagaste na sjeveru do Punta Arenasa na jugu.

Dokumentarna serija od pet 25-minutnih epizoda snimljena je u produkciji Programa za Hrvate izvan RH, a autori su novinari redakcije na španjolskom jeziku i povratnici iz Južne Amerike Mariana Veronica Campera i Damian Bazan Mamić. Tekstove čitaju Doris Vučković i Drago Celizić.

2. epizoda:
Prvi Hrvati koji su došli na sjever Čilea stigli su privučeni "bijelim zlatom" - salitrom ili natrijevim nitratom, koji se tada upotrebljavao kao gnojivo. Hrvati su na početku bili radnici u pogonima smješteni u srcu pustinje Atacama, najsušoj na svijetu.

Život u novoj sredini uglavnom su počinjali kao radnici u pogonima. Mukotrpno su radili i maksimalno štedjeli. Poslije su se udruživali i ušteđevinom otvarali tvrtke te postajali vlasnici trgovina. S obzirom da su zakoni bili vrlo liberalni i omogućavali da i stranci postanu dioničari, neki su Hrvati uspjeli postati vlasnici pogona salitre koje su nazivali hrvatskim imenima.

Budući da je život daleko od zavičaja bio težak, Hrvati su se u negostoljubivoj pustinji brzo povezali i međusobno pomagali. Prilagodbu novoj sredini olakšali su zajedništvom i stvorili su prve hrvatske zajednice i kulturna društva u kojima su lakše podnosili pustinjsku prašinu i ekstremne temperature u novoj zemlji.

Urednik dokumentarne serije je Ivo Kujundžić.
Seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.