Večernjakovi pečati Alemki Markotić i Andreju Plenkoviću - snimka

Pogledajte snimku sinoćnje dodjele medijskih nagrada BiH Večernjakov pečat 2020. na Četvrtom programu večeras u 20:05!

Zbog pandemije COVID-19 i organizacija i koncept Pečata bili su znatno drukčiji no prethodnih godina, ali i dobitnici nagrade za osobe godine su liječnici, stručnjaci koji su u svojim zemljama postali medijski, ali i istinski heroji u borbi za život i zdravlje - članica Nacionalnog stožera za borbu protiv koronavirusa Republike Hrvatske i ravnateljicaKlinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” dr. Alemka Markotić, ministar zdravstva i socijalne skrbi RS-a dr. Alen Šeranić te članica Kriznog stožera Republike Srbije i zamjenicaravnatelja Instituta za javno zdravstvo Srbije dr. Daria Kisić-Tepavčević.

Dobitnik Večernjakovog pečata za kategoriju Humanost je Damir Paradžik, koji je spašavajući ljude od mina u Libanu ostao bez noge, a poginuo je u Jemenu. Nagrade za Pohvat godine dobili su Jermonah Teofil, čuvar čudotvorne ikone u Mostaru obnovljenom nakon 300 godina, te Cai Lei, inženjer iz Wuhana koji radi na izgradnji cesti.

Poznati pjevač Halid Bešlić dodijelio je nagradu Mehmedu Šabiću poznatom i pod nadimkom Meho Beton, koji je u požaru pretrpio teške ozljede, preživio 18 operacija pa potom istrčao maraton. Nagradu za Uspjeh godine dobiva Vesna Travljanin predsjednica Saveza općina i gradova. Priznanje joj uručuje mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

Nagradu za Političara godine dobio predsjedavajući ijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, a nagradu za za Međupolitički dijalog, dobio je Papinski izaslanik u BiH Luiđi Pezzuto je za dobitnika nagrade u kategoriji Religija proglasio monsinjora Henryka Hosera, zaslužnog što je Vatikan legalizirao hodočašća u Međugorje.

Za Osobu godine u Europi proglašen je premijer Hrvatske Andrej Plenković.

- U vrijeme našeg predsjedanja Vijećem EU niko nije mogao ni pomisliti da će nas zadesiti pandemija, Uspjeli smo staviti na dnevni red EU pitanje proširenja. Naša je ambicija cijelo ovo vrijeme pomoći BiH na njenom europskom putu”, kazao je Plenković.