Zarobljeni u stroju na HRTi

Na usluzi HRTi pogledajte zanimljiv eksperimentalni film Zarobljeni u stroju, koji se bavi problematikom očuvanja i uporabe arhivskog sadržaja te entropijom zapisa. Glavne glumce predstavljaju strojevi/uređaji za reprodukci zvuka i slike koji prikazuju dokumentarni sadržaj iz arhiva Hrvatske radiotelevizije. Umiranjem strojeva za reprodukciju, umiru i njihove priče i ostaju zarobljene u našem sjećanju kao "duh u mašini".Film je nastao u Dokumentarnoj produkciji HTV-a 2017. godine. Redatelj je Leon Rizmaul, scenaristica Tajana Prpić, snimatelj Ivan Brezovec, a montažer Hrvoje Mršić.  Ideju i scenarij potpisuje Tajana Prpić, glazbu Marko Lucijan Hraščanec, oblikovanje zvuka Krešimir Šušljek te za produkciju Sunčana Hrvatin Kunić.
 
Posebna gošća na filmu bila je književnica Irena Vrkljan s kojom HRT uspješno surađuje na međunarodno priznatom projektu rekonstrukcije dokumentarne serije Portreti i susreti.

Film otvara problematiku starih formata, koje više nećemo moći očitavati jer će današnji strojevi nestati iz upotrebe.

- Napušteni, zastarjeli strojevi pričaju svoju priču sa zapisa sačuvanog u televizijskoj arhivi. Vrijeme radnje prikazuje se kroz četiri ciklusa. Komunikacijski strojevi reproduciraju informaciju o ljudima, njihovom postojanju, njihovoj prisutnosti hermetički zatvorenoj u jednu epohu. Umiranjem strojeva za reprodukciju, umiru i njihove priče. Priče o neostvarenim ljudskim težnjama i poruke budućim naraštajima nestaju u entropiji zapisa. Što nas spašava od neumoljive rijeke zaborava, pita se autorska ekipa filma.


Film je premijeru imao na Danima hrvatskog filma 2018. godine i to u eksperimentalnoj sekciji. Poslije toga imao je i uspješnu festivalsku karijeru u nizu regionalnih festivala, da bi svoju televizijsku premijeru doživio upravo na Dan zaštite svjetske audiovizualne baštine 27. listopada prošle godine. Gledatelji su ga također mogli vidjeti i na Dan HRT-a 15. svibnja ove godine.

Više o filmu, ali i o televizijskom arhivu naše kuće, koji je najveći arhiv te vrste u zemlji, govorio je naš kolega iz Odjela dokumentarnih sadržaja HTV-a, redatelj filma Leon Rizmaul kojeg smo prije premijere filma ugostili u studiju emisije Dobro jutro, Hrvatska: