Glembajevi - hrvatska drama

19. lipnja na HRT - HTV 3 u 22 sata (12)

Jedanaest godina nakon samoubojstva svoje majke senzibilni slikar Leone Glembay vraća se iz inozemstva u raskošnu obiteljsku kuću u Zagrebu. Ondje ga među ostalima dočekuju njegov autoritativni otac Ignjat, utjecajni bankar čiji su poslovi u posljednje vrijeme zapali u probleme, i njegova razbludna mlada supruga, barunica Castelli.

Dok se sjeća svog djetinjstva i prošlosti, a ponajviše voljene majke i sestre koja je također počinila suicid, Leone shvaća da barunica Castelli njegova oca vara sa svojim ispovjednikom Silberbrantom.

Jedina osoba koju Leone uistinu poštuje je mirna i povučena Beatrice, udovica njegova brata Ivana koja se zaredila i postala časna sestra Angelika. No Leone je neurotik duboko frustriran uspomenama, nerealiziranim ambicijama i licemjerjem koje ga okružuje, te se postupno počinje sve otvorenije sukobljavati s ocem i barunicom. Za sukobe ga dodatno motivira zločinački način na koji su Glembajevi stekli svoje bogatstvo.

Godine 1988. na festivalu u Puli nagrađena Zlatnim arenama za najbolju glavnu mušku (Mustafa Nadarević), sporednu žensku ulogu (Ena Begović) i kostimografiju (I. Škomrlj), atraktivno i razmjerno raskošno producirana drama scenarista i redatelja Antuna Vrdoljaka (Kad čuješ zvona, U gori raste zelen bor, film i serija Duga mračna noć), prilično je uspjela adaptacija glasovite drame "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže.

Riječ je o vizualno estetiziranom te scenografski i likovno promišljenom i dojmljivom ostvarenju koje pored elegantne i atmosferične režije, ritmične naracije i gradiranja dramske tenzije, spretnog umetanja ekspresionističkih detalja, izvrsne glazbe Arsena Dedića i efektne fotografije Vjekoslava Vrdoljaka odlikuju i raspoloženi te vrlo sugestivni glumački nastupi.

U glavnoj ulozi nastupa M. Nadarević, a osim Ene Begović, koja je Zlatnu arenu odbila smatrajući svoju ulogu glavnom a ne sporednom, njegovi su partneri Tonko Lonza, slovenska glumica Bernarda Oman, te kazališni glumac i redatelj Matko Raguž. Scenograf je Željko Senečić.