Zlato - pustolovni film

18. lipnja na HRT - HTV 2 u 21 sat (15)

Godina je 1988. Amerikanac Kenny Wells sanja velike snove i slijedi ih na kraj svijeta.  Film je inspiriran stvarnim događajima, epska je priča o američkom snu jednog muškarca i njegovoj spremnosti da učini sve kako se ne bi raspršili kao balon od sapunice.

Oskarovac Matthew McConaughey utjelovio je lik Kennyja Wellsa, muškarca koji je odrastao u obitelji rudara i koji se, kao i njegov otac, ne boji ići u planine i kopati bogatstvo iz zemlje. No, u poslu gdje kocka odlučuje između velikog bogatstva i potpune propasti, sreća mu nije bila naklonjena. Kenny utjelovljuje poduzetnički duh Amerike, čvrstu vjeru koja prevladava sve prepreke.

Nakon što proda svu svoju imovinu kreće u Indoneziju pronaći zlato za koje je uvjeren da se nalazi u jednoj od najmračnijih džungli na planetu – Borneu. Udružuje se s geologom po imenu Mike Acosta, kojeg glumi Edgar Ramirez, i kreće u borbu protiv prirode, njujorških financijskih institucija, zavjera unutar zavjera, no povrh svega testiraju svoju vjeru u sebe...

McConaughey je ponovo dokazao zašto je jedan od najboljih glumaca današnjice. Fizički se potpuno transformirao i postao proćelav, debeo i s loše urađenim zubima, kako bi oživio ovu američku legendu.

- Kada sam pročitao priču o Kennyju Wellsu, kao da sam vidio Chicago Johna i priču koju sam o njemu stvorio u svojoj glavi tijekom godina. Podsjetio me i na mog oca u to vrijeme koji je uložio u rudnik dijamanata u Ekvadoru, no tamo nije bilo dijamanata, pa je otišao tamo i mačetom se probijao kroz džunglu. Kenny je veliki sanjar. Kada ga prvi put vidimo, on je na dnu. Preuzeo je očevu tvrtku koja je bila vrlo uspješna i uništio je. Doslovno se opija toliko da ima vizije. Jedne noći sanja da je nalazište zlata na mjestu gdje je nekoliko godina ranije bio i ima dovoljno hrabrosti da slijedi taj san, kazao je odlični McConaughey. Režiju potpisuje oskarovac Stephen Gaghan, a u filmu glume još nominirani za Zlatni globus Edgar Ramirez i Bryce Dallas Howard, Toby Kebbell, Bruce Greenwood, te dobitnica Zlatnog globuds Stacy Keach.
 
Scenarij za film GOLD iz 2016. napisali su Patrick Massett i John Zinman (“Friday Night Lights”), koji su također i producenti. Izvršni producenti su Paul Haggis (Crash, Million Dollar Baby), Ben Stillman i Richard Middleton (The Artist, I Love You Phillip Morris) te Bob Weinstein, Harvey Weinstein i David Glasser. Ključni članovi produkcijskog tima su Oscarom nagrađeni snimatelj Robert Elswita (There Will Be Blood, Syriana), za Oscara nominirana scenografkinja Maria Djurkovic (Tinker Tailor) te kostimograf s nominacijom Akademije, Danny Glicker (Milk).

Massett je kazao o inspiraciji za film:

- Mi volimo likove koji su gubitnici, koji se moraju boriti kako bi se dokazali i žele nešto dokazati. Svaka osoba se u nekom trenutku svog života mora otisnuti u svijet i postići nešto,” kaže Zinman. “Film istražuje ambiciju, ideje o vlastitoj vrijednosti, no u središtu je priča o prijateljstvu između dvojice muškaraca - Kennyja Wellsa i Mikea Acostae --  koji imaju iste potrebe. Obojica žele biti prihvaćeni i uspješni u društvu. I to prepoznaju jedan u drugome. Njihovo prijateljstvo je ljepilo koje drži sve ostale teme zajedno, dodao je.