Priopćenje o otkazivanju planiranog sučeljavanja Plenkovića i Bernardića

Ususret parlamentarnim izborima u Hrvatskoj, Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak 16. lipnja u 20 sati planirala je sučeljavanje dvaju lidera najjačih političkih stranaka, te je još 4. lipnja uputila pisane pozive Davoru Bernardiću i Andreju Plenkoviću za njihovo sučeljavanje u pretkampanji. Kao što je poznato, izborni stožer Andreja Plenkovića potvrdio je dolazak, a stožer Davora Bernardića je sučeljavanje u pretkampanji odbio. Stoga je HRT, zbog nedolaska jednog kandidata, primoran otkazati emisiju najavljenu za 16. lipnja 2020. 

Naime, Hrvatska radiotelevizija je bila svjesna da od 17. lipnja nastupaju Izborna pravila prema kojima sučeljavanje lidera dviju najvećih stranaka u Hrvatskoj na HRT-u neće biti moguće realizirati u pretkampanji. Upravo zbog toga, tj. poštivanja Izbornih pravila u kampanji, HRT kao javni servis je (a u skladu s uobičajenom praksom većine europskih javnih televizija) uputio poziv za sučeljavanje u pretkampanji dvojici najizglednijih premijerskih kandidata, Davoru Bernardiću i Andreju Plenkoviću, kako javnost ne bi bila zakinuta za ovakvu debatu.

Podsjećamo da je HRT na zadnjim parlamentarnim izborima 2016. godine u pretkampanji organizirao sučeljavanje tadašnjih premijerskih kandidata Zorana Milanovića i Andreja Plenkovića, na koje su se odazvala obojica.

Stoga će HRT, u skladu sa Izbornim pravilima, u službenoj kampanji održati sučeljavanje 1. srpnja u 20 sati – no tada više nije u mogućnosti sučeliti samo dva kandidata, Bernardića i Plenkovića - već će na sučeljavanje pozvati predstavnike političkih grupacija koje prema anketi HRejtingu prelaze 4 posto.