Splitska fotorinolaringologija: Vječnost koja traje

29. lipnja na HRT – HTV 4 u 20:05

Dokumentarni film "Splitska fotorinolaringologija - vječnost koja traje" scenarista i redatelja Mladena Santrića drugi je od dva filma koji predstavljaju grad Split "okom, uhom, glasom, njuhom i sluhom" njegovih fotografa pred naletom "tehnologije i globalizacije".


Ovu foto-filmsku čaroliju o "našem malom mistu" svojim radovima i znanjem oblikovali su neki od najistaknutijih praktičara i teoretičara splitske fotografske scene. Iz svog autorskog i profesionalnog promatračkog kuta do "vječnosti koja traje" vode nas Ana Peraica, Duško Kečkemet, Ivo Pervan, Ante Verzotti, Gordana Benić i Lidija Lolić.

Od prvih fotoaparata kojima se od polovice 19. stoljeća slikavalo gradske motive i ljude pa do današnje digitalne i "svemoguće" foto-tehnologije, prebogat je niz fantastičnih detalja i slojeva života grada, nikada predočene u širu dokumentarnu filmsku priču. Uz glazbeni doprinos skladatelja Mateja Meštrovića i instrumentalne obrade splitske grupe Tambuu ovaj filmski foto-portret Splita autentičan je vizualni i akustički dokument trajne vrijednosti.

Scenarist i redatelj HRT-ova dokumentarnog filma iz 2017. godine je Mladen Santrić. Direktor fotografije je Mile Tapavički, montažer Mladen Radaković, a producent Mate Čuljak.
Dokumentarac pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci je i dostupan.