HRT-ov veliki ljetni open-air projekt Sunčana strana Prisavlja

Trodnevnom manifestacijom Glazba i grad, HRT u petak, 19. lipnja na svom travnjaku otvara novu ljetnu pozornicu u Zagrebu i poziva publiku na tri mjeseca vrhunskih besplatnih programa uživo.

Hrvatska radiotelevizija (HRT) ovaj vikend otvara svoja vrata najširoj publici i najavljuje veliki ljetni projekt  Sunčana strana Prisavlja na novoj ljetnoj pozornici u Zagrebu! Na travnjaku s južne strane zgrade HRT-a podiže se scenska konstrukcija open-air pozornice koja će svoja vrata publici otvoriti u petak, 19. lipnja u 20:30, sedmim izdanjem manifestacije Glazba i grad (od 19. do 21. lipnja), a koji se ove godine iznimno, zbog epidemioloških razloga, prvi put seli s Trga kralja Tomislava na travnjake Hrvatske radiotelevizije na zagrebačkom Prisavlju. Ulaz na sve koncerte bit će slobodan, a prenosit će ih i kamere HTV-a te Hrvatski radio. 
 
Naime, publika se zbog pandemije koronavirusa, potresa u Zagrebu, a time i nužne promjene životnih navika nedvojbeno već zaželjela kvalitetnih programa uživo, pa je HRT odlučio da u tri ljetna mjeseca otvori svoj vanjski štićeni prostor javnosti (na travnjaku s  južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju 3) i organizira niz glazbenih, filmskih i zabavnih večeri u razdoblju između 19. lipnja i 20. rujna 2020.

Stoga na svojoj sunčanoj strani zgrade HRT-a otvara veliku ljetnu pozornicu i nudi publici u Zagrebu besplatne programe tijekom ljeta, čiju okosnicu čine nastupi svih orkestara HRT-a, a počinje s koncertima Simfonijskog orkestra HRT-a, Tamburaškog orkestra i Zbora HRT-a, te Jazz ansambla HRT-a s brojnim gostima.

Uz to, prostor se otvara i kulturno-umjetničkim organizacijama i festivalima da tu predstave svoje programe ili izvedu najavni dio programa. Dio pop i zabavne glazbe također će naći svoj termin na ljetnoj pozornici. U vanjskom studiju predstavit će se i neki sportski događaji (poput Odbrojavanja do Tokija i noći s našim olimpijcima), te organizirati i dio kulturnih programa nezavisne scene (plesača, glumaca i slično), a organizirat će se i filmske projekcije. Svi događaji organizirat će se uz prisustvo publike i poštivanje epidemiološke situacije, a većina sadržaja izravno će se prenositi na HTV3. Voditeljica projekta je urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović.Vanjska pozornica HRT-a svojevrsni je odgovor na novonastalu situaciju - u trenutku kada još uvijek vrijede preporuke o ponašanju zbog epidemije koronavirusa, a ponajprije je namijenjen glazbi i koncertnim izvedbama, te ljetnim festivalima koji se zbog nje nisu mogli održati.

Na taj će način HRT iskoristiti ne samo svoje tehničke mogućnosti ostvarenja tako opsežnog ljetnog projekta i ispunjenja svoje javne zadaće, kao najveće kulturne institucije u zemlji, već i dobiti i velik broj sati kvalitetnog televizijskog i radijskog programa.Tako Sunčanu stranu Prisavlja otvara vikend manifestacija Glazba i grad, u sklopu koje će nas u petak, 19. lipnja, s prijenosom na Prvom programu HTV-a i Trećem programu Hrvatskoga radija, Simfonijski orkestar HRT-a uvesti u početak ljeta, u kojem slavimo Svjetski dan glazbe i taj najduži dan u godini.Slijede Massimo i Jazz band HRT-a s nezaboravnim skladbama Franka Sinatre u subotu, 20. lipnja s prijenosom na HTV 2 i Radio Sljemenu, te Bojan Jambrošić i Tamburaški orkestar HRT-a s gošćama Gabi Novak i Danijelom Pintarić u nedjelju, 21. lipnja, s prijenosom na HTV 3 i Prvom programu Hrvatskoga radija.Već idući vikend na programu će biti koncert Zbora HRT-a za potporu u potresu stradalom Hrvatskom glazbenom zavodu, u petak 26. lipnja, a dan poslije, u subotu 27. lipnja, Okrugli stol o filmskim festivalima, filmske projekcije i koncert grupe Detour.

Tijekom srpnja i kolovoza čeka nas još mnoštvo popularnih koncertnih događaja poput koncerata Cubisma, Nole i Jazz orkestra HRT-a, Mateja Meštrovića s Tamburaškim orkestrom HRT-a, TBF-a, Jonathana, Noć filmske glazbe i još mnoštvo iznenađenja.