Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Put pod noge od 12:17 vodimo vas u šetnju Nacionalnim Parkom Everglades na Floridi. Ovo močvarno stanište dom je brojnim ugroženim vrstama biljaka i životinja i nalazi se na UNESCO-vom popisu mjesta ugrožene svjetske baštine.Dana 22. lipnja 1941. godine u rafineriji nafte u Sisku radnici su slušali vijesti na radiju o početku operacije Barbarossa, napadu nacističke Njemačke na Sovjetski savez. Jedan se radnik iskrao iz rafinerije i pored ustaških patrola došao do kuće u kojoj je živio Marijan Cvetković, organizacioni sekretar Okružnog komiteta Komunističke partije u Sisku i rekao mu za vijesti. Cvetković je onda krenuo prema kući u kojoj je živio radnik željezničke radionice Vlado Janić-Capo. Tako je počeo slijed događaja koji je doveo do stvaranja Sisačkog partizanskog odreda. O tom 22. lipnju 1941. bit će riječi u emisiji Povijest četvrtkom od 13:10.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme pjevača Arsena Dedića.

U emisiji Melodije s patinom od 17:30 urednik Marin Margitić, iz bogatog i dragocjenog fonoarhiva Hrvatskoga radija, nudi obilje skladbi koje zaslužuju atribut "evergreena" ili vječno zelenih melodija svjetske i domaće produkcije.Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Ljube Pauzina i Mire Pijace: A vidi sad! Najstariji Slunjanin, u devedeset i sedmoj godini, Mile Štefanac priča i pjeva o svojemu životu, sjeća se djetinjstva kada se oralo drvenim plugom, sudjelovanja u Drugom svjetskom ratu, razdoblja kada je zarađivao šivanjem, a amaterski izvanredno dobro svirao, glumio i plesao.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 emitiramo priču braće Grimm: Hrabri krojačić.
U ovotjednoj emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 uz ostalo donosimo - Hrvatski državljani koji imaju prebivalište izvan RH i ove će godine moći sudjelovati u izborima za Hrvatski Sabor i glasovati za kandidate s liste 11. izborne jedinice.

Kanada je službeno potvrdila mogućnost uspostavljanja biračkih mjesta za izbore u Hrvatski sabor. Za provedbu izbora u Hrvatski sabor na području Švicarske Konfederacije dobivena je suglasnost švicarskih vlasti. Mađarska od  16. lipnja ima novi Zakon o manjinama. 


Foto: Dario Njavro za HRT

U Zagrebu profesor emeritus Mijo Korade, prof. dr. sc. Josip Jurčević i dr. sc. Marin Sopta predstavili su knjigu Povijest hrvatske političke emigracije u 20. stoljeću, zbornik radova s istoimene međunarodne konferencije održane 21. – 22. veljače 2019. u Zagrebu u organizaciji Hrvatske matice iseljenika i Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva. U časopisu Vijenac i internetskoj inačici tog Matičinog izdanja, nedavno su uveli nove rubrike posvećene iseljeništvu. Tim speleologa iz Mostara i Karlovca početkom mjeseca došao je do iznimno vrijednog otkrića u svijetu speleologije na Raškoj Gori kod Mostara.

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Svijet diskografije od 14 sati HR Hrvatska TOP LISTA predstavlja 10 najpopularnijih pjesama aktualne hrvatske produkcije. Uz glasovanje slušatelja i glazbenih urednika regionalnih radijskih postaja svakoga tjedna dobivamo sliku popularnosti pojedinih pjesama i izvođača.Dnevni radijski show Drugi dio dana od 16 sati donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjega života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 8:45 u emisiji Kozmos i etos govorimo o religijama u postmodernom društvu, o pokretu New Age te ponajviše o tzv. astrološkoj religiji.

Od 20 sati možete slušati snimku koncerta Filharmonije Francuskoga radija, održan 8. veljače prošle godine. Na programu su skladbe Debussyja, Elgara, Brittena i Stravinskoga.


Pogledajte što izdvajamo iz programa Hrvatske televizije.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)

Obitelji u posjet dolaze Larryjev prijatelj Gigi i kapetan Creech koji je pao na niske grane. Louisa želi da Gerry ide u školu, a Leslie mora odlučiti hoće li nekoga prijaviti policiji zbog šverca. Sadržaj je to 4. epizode serije Obitelj Durrell koja je na rasporedu u 20:05.

U 21 sat slijedi pustolovni film Zlato s Matthewom McConaugheyjem, a potom i kriminalistička drama iz 2017. godine, Paklena noć.

Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

U 20:05 emitiramo komediju Bio sam ratna nevjesta slavnoga američkoga redatelja Howarda Hawksa o problemima koji su zadesili pripadnike američke vojske netom poslije Drugog svjetskog rata zbog vjenčanja s osobama koje nisu Amerikanci.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.