Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga ponedjeljka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:30 Prvi program Hrvatskoga radija i Prvi program Hrvatske televizije prenosi svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe iz Spomen-parka Brezovica, nedaleko od grada Siska. Na tom je mjestu na dan napada nacističke Njemačke na Sovjetski Savez, 22. lipnja 1941. godine, skupina sisačkih članova Komunističke partije i skojevaca utemeljila Prvi sisački partizanski odred. Bila je to ujedno i prva organizirana antifašistička jedinica u tadašnjoj Jugoslaviji i prva antifašistička postrojba u okupiranoj Europi.

U emisiji Umijeće odrastanja od 12:17 saznajemo zašto je kreativnost bitna pri odgoju i obrazovanju  djece i mladih. Od 12:42 donosimo malu kroniku Međunarodnog dječjeg fesivala koji se održava u Šibeniku.

Tijekom proljetne karantene znanstvenici praktičari dobili su dodatno vrijeme za završavanje svojih radova pa je svjetlo dana ugledala knjiga Elementarna astronomija. Namijenjena je učiteljima, profesorima, učenicima, ali i svim ostalim ljubiteljima astronomije o čemu čete više čuti u emisiji Izvan okvira od 13:10. Također, predstavit ćemo vam i digitalni obrazovni modul Izbori koji bi punoljetne srednjoškolce trebao potaknuti na izlazak na predstojeće izbore, ali i osvijestiti o važnosti sudjelovanja u demokratskim procesima.

Po vašem izboru od 16:05 iz fonoteke Hrvatskoga radija slušat ćete album Lust for Life američkoga pjevača Iggya Popa.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo djelo Janka Polića Kamova Potres. Pripovijetka Potres napisana 1908. karakteristična je za Kamovljevo novelističko pismo prožeto dihotomijiom lakrdijaškoga i distanciranoga, pismo u kojem su farsični elementi hibridizirani s neumoljivom, gotovo ledenom analitičnošću. Ova je eksplozivna i brutalno jasna i iskrena pripovijetka dramatično aktualna i danas u našoj svakodnevnoj opsjednutosti strahom od svega nepoznatoga i svakoga drugačijeg.


Foto: Dario Njavro za HRT

U emisiji Klasični kroj od 18:15 nastavljamo slušati djela hrvatskih autora namijenjena dijalogu pojedinih glazbala s orguljama. Pri tom u nekim skladbama orgulje zamjenjuju orkestar, dok su u drugima svestrano komorno glazbalo pogodno za najrazličitije instrumentalne kombinacije. Slušamo skladbe Miroslava Miletića, Borisa Papandopula, Dubravka Detonija, Frane Paraća i Anđelka Klobučara.
U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo afričku narodnu priču Obećanje jednog lava.
Što Europska agencija za pomorsku sigurnost, čija je osnovna zadaća smanjenje rizika od pomorskih nesreća, zagađenja mora s brodova i gubitka ljudskih života radi vezano za pandemiju izazvana virusom COVID-19. Od 20:15 u Pomorskoj večeri iz HRT studija u Puli  o tome govori nekadašnja državna tajnica za more, sada izvršna direktorica EMSA-e Maja Markovčić Kostelac.

Također proći ćemo cijeli Jadran - od brodogradilišta Tehnomont u Puli, preko Rijeke, Zadra do Splita gdje je nedavno održan još jedan sajam nautike. Saznat ćemo tko su dosadašnji kandidati za prestižnu nagradu Plava vrpca vjesnika, a naći će se vremena i za poneku neobaveznu ćakulu s našim pomorcima. Pratimo i dalje jedrilicu HIR 3 na putu oko svijeta.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 15:15 za Okruglim stolom ponedjeljkom razgovaramo o hrani i kuhanju. Povod je Psihološka kuharica, šarmantna knjiga puna dobrih vibracija, u kojoj je autorica profesorica Mirjana Krizmanić, uz svesrdnu pomoć profesora Vladimira Kolesarića, priredila brojne kulinarske recepte hrvatskih psihologa.Gosti koji će nam približiti sva značenja, aspekte i poruke Psihološke kuharice su dvoje istaknutih hrvatskih psihologa: prof. dr. sc. Mirjana Krizmanić i prof. emeritus dr. sc. Vladimir Kolesarić, oboje s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)

Otvorenje manifestacije Glazba i grad, koje počinje u 20:30, kada će se na ljetnoj pozornici HRT-a na Prisavlju 3 održati koncert Bojana Jambrošića i Tamburaškog orkestra HRT, Kajkavski biseri. Istoimeni album Kajkavski biseri Bojana Jambrošića i TO HRT-a pod vodstvom maestra Siniše Leopolda, objavljen u studenom 2019., nastao je s ciljem njegovanja i očuvanja kajkavske glazbene baštine. Album je ove godine nagrađen Porinom u kategoriji Najbolji album tamburaške glazbe. Prijenos koncerta na rasporedu je u 20:45.

Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.