Ljeto na HTV-u

HTV ljeto u znaku izravnih prijenosa, filmova i vrhunskih dokumentaraca, te nastavka Lige prvaka i finala nogometnog kupa Hrvatske!

Pred Hrvatskom televizijom (HTV) je iznimno bogato programsko ljeto, u kojem će prevladavati upravo oni televizijama najzahtjevniji projekti - izravni prijenosi. Tako uz prijenose mnoštva festivala – od dvije večeri Splitskog festivala početkom srpnja i brojnih glazbenih festivala diljem Hrvatske (Omiš, Šibenik, Đakovo, Požega, Krapina, Vinkovci, Zadar…), preko već tradicionanih izravnih prijenosa otvorenja Splitskog ljeta i Dubrovačkih ljetnih igara, pa sve do svojevrsnog vlastitog "ljetnog festivala" – velikog HRT-ova open-air projekta Sunčana strana Prisavlja,  glazbe i zabave na HTV-u neće nedostajati.


 
Stoga je na travnjaku s južne, "sunčane strane" zgrade HRT-a na Prisavlju 3 podignuta velebna ljetna pozornica koju je 22. lipnja otvorila trodnevna manifestacija Glazba i grad, a koja će do polovice rujna nuditi publici koja će ljeto provesti u Zagrebu mnoštvo raznovrsnih, iznimno kvalitetnih programa uživo. I što je najvažnije  – svi će oni biti potpuno besplatni za publiku, ali uz poštovanje svih epidemioloških pravila, a pratit će ih i prijenosi na HTV1, HTV2 i ponajviše na HTV3, te na Hrvatskom radiju.


Foto: Marija Štilinović/HRT

Naime, HRT tijekom tri ljetna mjeseca prvi put otvara vrata svog štićenog prostora publici željnoj kvalitetnih programa uživo i na toj novoj ljetnoj pozornici u Zagrebu organizira niz unikatnih koncerata – kako svojih orkestara (Simfonijskog, Tamburaškog, Jazz orkestra i Zbora HRT-a) s popularnim gostima –  tako i pop, rock i zabavnih sadržaja, poput koncerata grupa Detour, Pips, Chips & Videoclips, Cubisma i Nole s Jazz orkestrom HRT-a, Jonathana, Mateja Meštrovića s Tamburaškim orkestrom HRT-a i još mnoštva glazbenih iznenađenja.

Bit će tu i filmskih projekcija, okruglih stolova, predstavljanja ljetnih festivala i sportskih događaja, kulturnih programa nezavisne scene (plesača, glumaca i slično). Na taj način publika koja će ljeto provesti u Zagrebu dobiva novu, besplatnu ljetnu destinaciju za vruće srpanjske i kolovoške večeri, a HRT velik broj sati kvalitetnog televizijskog i radijskog programa – i to iz "vlastitog dvorišta".


Foto: Pixabay

No to je samo dio onoga što je Hrvatska televizija priredila svojim gledateljima za ljeto 2020. U vrijeme kad većina televizija "vrti" samo reprize, HTV je pripremio cijelu nisku premijernih naslova te izmino atraktivan sportski program, s naglaskom na utakmice nogometne Lige prvaka, koja se nakon pauze uzrokovane pandemijom koronavirusa nastavlja 8. kolovoza i potrajat će do finala 23. kolovoza u Lisabonu.

U srpnju nas čeka i prijenos finalne serije u doigravanju za prvaka Hrvatske u vaterpolu, u kolovozu tradicionalna Sinjska alka, a u rujnu tradicionalni teniski Roland Garros. Valja naglasiti da će tijekom srpnja ići i dalje svaki ponedjeljak emisija Stadion, a kruna domaćih nogometnih uzbuđenja je 1. kolovoza u Šibeniku, kad HRT prenosi finale nogometnog kupa Hrvatske.Dodajmo tome i bogat filmski program – na HTV 1 petkom i subotom emitiraju se blockbusteri, a svakog dana na HTV 2 od 21 sat emitiramo dva filma u nizu. Tako su se na popisu premijernih filmova našli i naslovi poput Jackie, Home Again i Moja ljubavna priča, a na onome repriznom 3 Days to Kill, Seks i grad 1 i 2 te Next Three Days. A nedjeljom na HTV 2 u 20 sati ići će publici omiljeni filmovi u ciklusu Pet zvjezdica, kao što su Bezdan, Malo dobrih ljudi, Silverado i Planet majmuna.

Tu je i jak dokumentarni program, a emitirat ćemo i serijale BBC-jevih dokumentaraca Davida Attenborougha na HTV 1 u 20:05, te dokumentarne serijale domaće proizvodnje poput Varoškog amarcorda i Najvećih svjetskih fešti Roberta Knjaza u 21 sat.


Najveće svjetske fešte

Uza sve to, ljetni će mjeseci na Prisavlju biti vrlo radni – jer se tijekom ljeta snimaju i nove sezone popularnih zabavnih emisija Volim Hrvatsku i Zvijezde pjevaju, kako bi (uz nove sezone MilijunašaPotjere) spremne dočekale jesen, a čije glavne adute HRT planira otkriti javnosti koncem kolovoza i početkom rujna.