Bili jednom ratnici – drama

2. srpnja na HRT – HTV 3 u 21:35 (15)

Novozelandski domoroci Maori prividno su uključeni u društvo svoje zemlje, no u biti ih je bijela doseljenička "civilizacija" odbacila. Film prikazuje raspad jedne maorske obitelji. Muž i žena u srednjim su godinama. On je nezaposlen, pijanac i vrijeme najčešće provodi s prijateljima u kafiću slušajući glazbu. Žena se nastoji brinuti o petero djece i sanja o skladnom obiteljskom životu.


Mlađeg sina zbog pljačke uhiti policija i on vrijeme provodi zatvoren pod nadzorom socijalnog radnika. Kada otac teško premlati majku, najstariji sin ode od kuće i pridruži se bandi koja održava ratničke običaje svojih plemenskih predaka. U tom trenutku obitelj se počinje raspadati. Žena s djecom želi napustiti muža, no prije nego što to učini, jedan od muževih "pajdaša" siluje njihovu trinaestogodišnju kćer.

Riječ je o snažnoj i potresnoj drami, s izvanrednim glumačkim kreacijama. Taj film pronio je slavu novozelandske kinematografije širom svijeta.

U drami ONCE WERE WARRIORS iz 1994. godine glume Owen Rena, Temuera Morrison, Mamaengaroa Kerr-Bell, Shannon Williams, Taungaroa Emile, Julian Arahanga.

Scenarij potpisuje Riwia Brown (prema romanu Alana Duffa), a redatelj je Lee Tamahori.