Filmovi s 5 zvjezdica: Silverado

5. srpnja na HRT – HTV 2 u 20:05

Radnja se zbiva samdesetih godina 19. stoljeća. Kauboj Paden sprijatelji se s Emmetom, kaubojem koji mu spasi život u pustinji, a potom oni izbave Emmetovog brata iz zatvora. Njih trojica, zajedno s crncem Malom, krenut će na put ne bi li pronašli neko sigurno mjesto u kojemu bi mogli početi novi život.


Tako stignu do Silverada, koji im se učini prikladan. Međutim, u njemu šerif provodi strahovladu, a glavnina društvenog života odvija se u kockarnici koju vodi Stella. Ne samo da su uvjeti za miran život pridošlih ovdje gotovo nikakvi, nego ispadne da u gradiću postoje neki koji smatraju da mjesto bolje funkcionira bez ikakvih uljeza.

SILVERADO iz 1985. uzbudljiv je i izvrsno uprizoren američki film čiju režiju, scenarij i produkciju potpisuje Lawrence Kasdan (Slučajni turist, Volim te do smrti i Francuski poljubac). U glavnim ulogama nastupa desetak iznimno poznatih glumaca u sjajno odabranim ulogama, što je najveći adut filma. Uz vrlo dobar prijem kod kritike, film je bio vrlo gledan u američkim i svjetskim kinima.

Glume Kevin Kline, Scott Glenn, Rosanna Arquette, Brian Dennehy, Danny Glover, Kevin Costner, John Cleese, Linda Hunt, Jeff Goldblum.

Scenaristi su redatelj Lawrence Kasdan i Mark Kasdan.