Inspektor Montalbano

11. srpnja na HRT – HTV 2 u 14:05 (12)

HTV prikazuje četvrtu sezonu izvrsne RAI-jeve detektivske serije sa šarmantnim, upornim, pronicljivim i prividno nonšalantnim detektivom Montalbanom (Luca Zingaretti) i njegovim kolegama iz policijske postaje nevelikoga grada na Siciliji.


Uspjela serija o Montalbanu nastala je prema kriminalističkim romanima talijanskog pisca Andree Camillerija (1925. - 2019.), ujedno i koscenarista. Zahvaljujući vrsnim glumcima i sjajnoj produkciji, autori su slikovite prostore sicilijanskog gradića ispunili još slikovitijim likovima lokalnih policajaca, gostioničara, mafijaša... U svemu tome ne manjka ni lepršave duhovitosti, hrane, vina i ljubavnih začina, a u pozadini se negdje uvijek nazire i sjena mafije.

U 1. epizodi serija neobičnih provala zagorčava život inspektoru Montalbanu. Sve su se dogodile u kućama bogataša iz istoga kruga i svaka je bila ista. Prvo su opljačkane vikendice, a potom i stanovi u gradu. Nakon što provalnička banda anonimnim pismima najavi četvrtu i posljednju provalu, Montalbano ih odluči uhvatiti na djelu.

U seriji originalnog naslova IL COMMISSARIO MONTALBANO 4 uz Lucu Zingarettija (Salvo Montalbano) glume Peppino Mazzotta (Giuseppe Fazio), Cesare Bocci (Mimi Augello), Angelo Russo (Catarella) i drugi.