Drami "Potres" Hrvatskoga radija 2. nagrada na festivalu Grand Prix Nova 2020.

Kratka radiofonska drama "Potres" Hrvatskog radija zasnovana na istoimenoj pripovjetci Janka Polića Kamova u režiji Daria Harjačeka nagrađena je 2. nagradom u kategoriji Kratke forme na festivalu Grand Prix Nova 2020.

Riječ je o prestižnom međunarodnom radiodramskom festivalu koji se uobičajeno održava u Bukureštu, a ove godine zbog pandemije koronavirusa u cijelosti je održan online, od 1. do 30. lipnja. Sve selektirane dramske forme bile su dostupne na mrežnim stranicama festivala u audio obliku i popraćene transkriptom na engleskom jeziku.

Drama je premijerno emitirana na 1. programu HRA u listopadu 2019. te je  proročanski, naglašavali su sudionici video-konferencije, najavila potres u Zagrebu u ožujku 2020., usred karantene izazvane virusom Covid-19.

U diskusiji je također bilo prisutno divljenje mračnoj poetici našega pisca Janka Polića Kamova, izvanrednoj glumačkoj kreaciji Rakana Rushaidata, seizmičkoj glazbi Mara Marketa, senzibilnom i superiornom tonskom oblikovanju Lane Deban, kao i moćnom redateljskom vodstvu Daria Harjačeka.

Bernard Clarke (Irski radio), predsjednik ocjenjivačkog suda, 30. lipnja na online dodjeli nagrada je rekao:

- Jedna od najvećih prednosti ovakvih festivala je neposredan kontakt, ali čak i u ovakvom virtualnom susretu na festivalu zvuka poput ovoga, događaju se otkrića nepoznatoga, doslovce nepoznatoga, a u ovome slučaju do sada i nečuvenoga, u ovome slučaju - opasno uznemirujućega. Druga nagrada ove godine festivala Grand Prix Nova je takvo jedno otkriće. Ovdje imamo neumornu, u doslovnom smislu neumornu i klaustrofobičnu priču pisca koji je umro mlad, u opskurnim okolnostima i koji jest prepoznata avangarda u svojoj zemlji, ali uskoro bez sumnje i u Europi. Govorim u svoje ime, ali i ime svojih kolega: bili smo zatravljeni glazbom i oblikovanjem zvuka koji su stvoriili ekstremno nasilnu i brutalnu atmosferu na esteski iznimno senzibilan način.

Emisija je dostupna OVDJE.