Koncert u povodu primopredaje predsjedanja Vijećem EU-a

6. srpnja na HRT - HTV 3 u 22:15

Njemačka je od Hrvatske 1. srpnja preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije. U povodu toga događaja udružuju se Orkestar Minhenskog radija pod ravnanjem šefa dirigenta Ivana Repušića, te Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, kako bi predstavili izbor iz reprezentativnih ostvarenja hrvatske glazbene baštine kao i one s njemačkoga govornog područja.


Riječ je o svečanom televizijskom koncertu, čije je snimanje s hrvatske strane upriličeno u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a s njemačke u Herkulessaal u Münchenu. Ansambli će se tijekom emisije izmjenjivati u izvedbama bisera klasične glazbe.

Od prepoznatljivog eurovizijskog signala, Preludija Te Deumu Marc-Antoinea Charpenetiera preko glazbe Johanna Sebastiana Bacha, Felixa Mendelssohna, Wolfganga Amadeusa Mozarta do Richarda Straussa, Orkestar Minhenskog radija pod vodstvom Ivana Repušića provest će nas kroz kratku povijest njemačkih i austrijskih velikana glazbe, ali i odati počast hrvatskom velikanu Borisu Papandopulu. U tome će im se pridružiti proslavljeni flautist Emmanuel Pahud.

Simfonijski orkestar HRT-a pod vodstvom Tomislava Fačinija predstavlja pak najbolje od hrvatske glazbe – pretklasični simfonijski rukopis Luke Sorkočevića i trijumfalno finale opere Ero s onoga svijeta Jakova Gotovca, ali i glazbu njemačkih autora Richarda Wagnera i Maxa Brucha. Simfoničarima će se pridružiti nacionalni prvak Opere HNK-a u Zagrebu, tenor Tomislav Mužek te naša vrsna violončelistica Monika Leskovar.

Slijedi i izvedba ulomka zaključnog stavka Devete simfonije Ludwiga van Beethovena čime će Orkestar Minhenskog radija, Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a odati počast Ludwigu van Beethovenu na 250. obljetnicu njegova rođenja, ali i podsjetiti da je upravo glasovita Oda radosti himna Europske unije.

Tijekom emisije, publici će se obratiti bavarski državni ministar za znanost i kulturu Bernd Sibler, povjerenica njemačke savezne vlade za kulturu i medije Monika Grütters te ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek.

Voditelji su Maximilian Maier i Iva Šulentić.

Urednica je Ivana Kocelj.


Više na stranici glazba.hrt.hr.
Koncert na području Republike Hrvatske možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi.