Arabija s Levisonom Woodom: Opasno naslijeđe

17. srpnja na HRT – HTV 2 u 20:05 (12)

Levison Wood istražuje Bliski istok na dosad najambicioznijem putovanju. Ekspedicija je to od osam tisuća kilometara po najopasnijoj regiji na Zemlji. On želi zaroniti u život tamošnjeg stanovništva i preispitati mitove i stereotipove koji muče taj dio svijeta.

Pridružite mu se dok izbjegava ratne zone, prelazi opjevane pustinje i slijedi tragove svojih junaka iz djetinjstva te istražuje nade i stvarnost nevjerojatne palete likova koje susreće po putu.

U 5. epizodi Levisonovo putovanje nastavlja se po Izraelu i opasnoj cesti u Siriju. Putuje inkognito, izbjegava opasnosti te svjedoči i strašnom očaju i novoj nadi, pa stiže u planine Libanona i na kraj svoga putovanja na obalu Sredozemnoga mora. Lev napušta Fadi i odlazi do Zida plača, gdje otkriva onu grozničavu energiju koja obuzima hodočasnike koji se ovdje mole. Upoznaje se s mladim Izraelcem Michaelom, koji govori o povijesnoj važnosti Zida, te naveliko raspravlja o religiji sa starim iranskim rabinom, koji se odmara između čitanja Tore. Drugi mladi hodočasnici govore o svojem viđenju trajnog sukoba s Palestinom.

U potpunoj je suprotnosti s poviješću i važnošću Jeruzalema izraelska vojna akademija koja je specijalizirana za obučavanje doseljenika i turista kako se obraniti od terorizma. Lev napušta Jeruzalem i odlazi u Tel Aviv, gdje se upoznaje sa Shani, nekadašnjom vojnikinjom koja je služila u Gazi. Shani vodi Leva na sjever u svoj kibuc blizu Galilejskog jezera. Ondje se Lev upoznaje s Englezom Markom, nekadašnjim mešetarom, koji je postao cionist i odselio se u Izrael da ode u vojsku i brani zemlju. Lev i Shani idu dalje na Golansku visoravan na granici sa Sirijom, gdje se nalaze s tajnovitim Shulmanom, nekadašnjim časnikom specijalnih jedinica, koji sada radi za Mossad kako bi obuzdavao ISIS. Lev ulazi u Siriju, predzadnju zemlju ovoga putovanja.