Pare i plinovi

17. srpnja na HRT – HTV 3 u 20:05

Dolaskom Donalda Trumpa zastarjele predodžbe o klimatskim promjenama ponovno su zavladale Bijelom kućom. To je sjajna vijest za naftne kompanije poput Exxona i Shella. One potajno financiraju znanstvene studije i kampanje koje u javnosti umanjuju ozbiljnost klimatskih promjena i već 60 godina utječu na javnu raspravu.

Novi dokumenti pokazuju da te kompanije još od 1957. znaju da izgaranje fosilnih goriva utječe nepovoljno na klimu - to je potvrdilo njihovo vlastito, strogo povjerljivo istraživanje. No američke naftne kompanije nisu samo provele istraživanje i zatim prikrile rezultate. Od 1963. inženjeri Exxona i Shella iskorištavaju svoje spoznaje o klimatskim promjenama kako bi se pripremili za sve topliji planet. Sagradili su više i čvršće pogone oko naftnih bušotina kako na njih ne bi utjecala rastuća razina mora i sve snažnije oluje. I cjevovodi na Arktiku prilagođeni su otapanju permafrosta.

Istodbno, kompanije su financirale istraživanja koja će diskreditirati njihove vlastite rezultate, pokušavajući objasniti klimatske promjene Sunčevim pjegama ili ih čak potpuno zanijekati. Naglašavale su mogućnost statističkih pogrešaka i ambivalentnosti.

Dva javna tužioca i nekoliko okruga u SAD-u pokrenuli su istrage protiv Exxona i drugih naftnih kompanija zbog namjernog zavaravanja javnosti u vezi s klimatskim promjenama.

Služe li se negatori klimatskih promjena u Njemačkoj istim argumentima? Objavljuju li jednako sumnjive studije? Ovaj se dokumentarac nastao u produkciji kompanije A&O Büro bavi i tim pitanjima. Ovo je priča o najvećem slučaju zataškavanja u povijesti koje je trajalo 60 godina i tek sada izlazi na vidjelo.

Redatelj ostvarenja Smoke and Fumes: The Climate Change Cover Up iz 2017. je Johan von Mirbach.