Mirni Amerikanac – triler

26. rujna na HRT – HTV 3 u 13:50 (12)

Sajgon, 1952. Thomas Fowler britanski je dopisnik iz Vijetnama koji prati burna zbivanja u zemlji otkako se mjesno stanovništvo predvođeno komunističkom gerilom bori protiv francuskih kolonizatora.


Propalog braka i bez puno iluzija o životu, Fowler održava vezu sa znatno mlađom ljubavnicom, plesačicom Phuong. Jednog dana upozna mladog Amerikanca Aldena Pylea koji je stigao kao član američke humanitarne misije. I dok Fowler misli da je napokon stekao dobrog prijatelja, Pyle se upusti u vezu s Phuong krijući da je pravi razlog njegovog dolaska u Vijetnam politika.

Jedan od najvećih britanskih romanopisaca 20. stoljeća Graham Greene (1904.-1991.), proslavljen među ostalim i scenarijem za film Treći čovjek, napisao je 1955. roman The Quiet American. Zaplet je gotovo proročanski jer kroz priču o jednom ljubavnom trokutu minuciozno analizira američku vanjsku politiku i načine na koji SAD brani svoje interese širom svijeta. Stoga ne čudi da su američki kinodistributeri odgodili premijeru ekranizacije Greeneova romana Mirni Amerikanac s jeseni 2001. na 2002. kako bi izbjegli poveznice između tragičnih događaja 11. rujna 2001. i britkih zapažanja iznesenih u priči. To nije prvi put da je američka kinoindustrija postupila "oprezno" s Greeneovim romanom, jer je verzija iz 1958. u režiji Josepha L. Mankiewicza doživjela znatne promjene u opisu likova i njihovim postupcima.

Novi film neusporedivo je dosljedniji. Redatelj mu je australski filmaš hollywoodske karijere Phillip Noyce (Patriotske igre, Sliver) koji se iste godine predstavio još jednim hvaljenim filmom, pustolovnom dramom Rabbit-Proof Fence. Greeneov su roman prilagodila dvojica uglednih scenarista: oskarovac Christopher Hampton (Opasne veze) i dobitnik Pulitzerove nagrade za dramu The Kentucky Cycle Robert Schenkkan.

Fokusirajući se na složene odnose među likovima i politički kontekst njihovih privatnih prijepora, Noyce je realizirao slojevit i atmosferičan rad s izvrsnim glumačkim nastupima. To ponajprije vrijedi za dvostrukog oskarovca Michaela Cainea koji je sugestivno utjelovio rezigniranog reportera Fowlera, i za to šesti put nominiran za Oscara. Osim nominacije za Oscara, Mirni Amerikanac dobio je još nekoliko priznanja među kojima su i nominacije za Zlatni globus i BAFTA-u.

U američko-njemačko-australskom trileru THE QUIET AMERICAN iz 2002. uz Michaela Cainea glume Brendan Fraser, Do Thi Hai Yen, Tzi Ma, Robert Stanton, Holmes Osborne, Rade Šerbedžija i drugi.