Svečano otvorenje 66. Splitskog ljeta - Giuseppe Verdi: Lombardijci

14. srpnja na HTV3 i HR3 u 21 sat

Na 66. obljetnicu festivala opere, drame, glazbe i plesa, čije svečano otvorenje tradicionalno prenosi Hrvatska televizija, donosimo izvedbu opere Lombardijci u prvom križarskom pohodu talijanskog skladatelja Giuseppea Verdija.

Libretist je Temistocle Solera, a domoljubna tematika teksta snažno je utjecala na tada mladog Verdija, kao i na mnoge Talijane zbog austrijske vladavine i težnje za ujedinjenjem zemlje.

Radnja se odvija na samome kraju 11. stoljeća, a temelji se na epu u 15 pjevanja milanskog pjesnika Tommasa Grossija koji govori o osvajanju Jeruzalema. Opera Lombardijci prvi put je izvedena u Milanu 1843., s velikim romantičarskim arijama i sjajnim glazbeno-scenskim zborskim prizorima, od kojih je oduvijek osobito omiljen zbor Lombardijaca pred Jeruzalemom.

U Splitu će ova opera biti izvedena na amblematskoj pozornici Peristila, a sve pod redateljskom palicom Roberta Boškovića. Afirmaciji ove opere u Hrvatskoj pridonio je upravo HNK Split, u kojemu je, zahvaljujući dirigentu Ivu Lipanoviću i redatelju Petru Selemu, ovo djelo iznimno uspješno izvedeno 1994. godine.

Orkestrom i Zborom splitskog HNK-a ponovno ravna cijenjeni maestro Ivo Lipanović, a uz renomirane domaće i gostujuće soliste u glavnim ulogama u ulozi Pagana nastupit će i nacionalni prvak Ivica Čikeš koji je upravo u Lombardijcima iz 1994., s ulogom Pirra, počinjao graditi karijeru basa.

Operu prenosimo s hrvatskim titlovima!

Naslovne uloge tumače:
Bože Jurić Pešić (Arvino, sin plemića Folca)
Ivica Čikeš (Pagano, eremit, sin plemića)
Daniela Schillaci (Giselda, Viclindina i Arvinova kći)
Antonija Teskera (Viclinda, Arvinova supruga)
Mate Akrap (Pirro, Arvinov štitonoša)
Vinko Maroević (Poglavar Milana)
Joško Tranfić (Acciano, antiohijski tiranin)
Max Jota (Oronte, Accianov sin)
Branka Pleština Stanić (Sofia, Accianova supruga)

Komentatorica prijenosa je Jana Haluza, redatelj Tvrtko Grgić, a urednica Marija Ramljak.
Prijenos pratite i preko multimedijske usluge HRTi.