Tragovima pračovjeka: Prvi trag - Spoznati prošlost

27. srpnja na HRT – HTV3 u 17:25

Serija nam približava i objašnjava vječnu zagonetku ljudskog podrijetla, našeg neposrednog pretka - neandertalskog čovjeka. Stvarajući sliku o pračovjeku, pitamo se uvijek koliko ta slika zrcali naše početke i koliko se razlikujemo od našega navodnog pretka.

Okosnica i sadržaj ove dokumentarne serije uglavnom se odnosi na neandertalskog čovjeka, a poseban naglasak stavljen je na znanstveno iščitavanje bisera hrvatske prapovijesne baštine: krapinskog pračovjeka.

Zamršeni splet znanstvenog iščitavanja neandertalskih nalazišta u nekoliko europskih zemalja i proniknuće u enigme krapinskog neandertalca pratimo u krhotinama i tragovima naše spoznaje prapovijesnih vremena, mnogih vrtloga klimatskih mijenja, kamena kao znamena i mudrosti kostiju do konačnog usuda neandertalaca.

Dvadesetak uglednih svjetskih znanstvenika sudjelovalo je u stvaranju serije i u njoj iznose različite vidove svojih proniknuća u tajne postanka naših predaka i pojavu, naše, ljudske vrste. Serija je snimana u Francuskoj, Njemačkoj, Austriji, Sloveniji i na mnogim lokacijama po Hrvatskoj.

1. epizoda: Prvi trag - Spoznati prošlost
U prvoj epizodi bavimo se otkrićem prvog neandertalca, okolnostima i mjestima otkrića te važnosti istraživanja nekoliko znanstvenika koji su se, poput nas, pitali: tko smo, odakle smo, tko su naši djedovi i pradjedovi, što nam je taj, često izmaštani ali i stvarni pračovjek - čovjek neandertalac, tko je on i kakav je bio.

Autori tekstova su Marijan Bušić i mr. sc. Jakov Radovčić. Voditelj je  mr. sc. Jakov Radovčić. Scenarist i urednik dokumentarne serije iz 2008. je Marijan Bušić. Redatelj Miljenko Bukovčan, montažer Kruno Kušec, drektor fotografije Branko Cahun, a autor glazbe Emilio Kutleša.
Emisiju na području RH pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci možete pronaći emitirana izdanja.