Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Što sve mora znati i svladati prevoditelj na znakovni jezik kako bi njegov prijevod bio dobar. Koje još mogu biti kobne pogreške kod prevođenja na znakovni jezik? Kako izgleda loš prijevod na znakovni jezik iz perspektive korisnika? Odgovore na ova pitanja tražimo u emisiji Jezik i predrasude od 12:17 u drugom dijelu ciklusa posvećenog znakovnom jeziku.

U emisiji Čičak od 12:42 govorimo o novcu i financijskoj pismenosti mladih.

Među graditeljima violina koji su, početkom 20. stoljeća, svoju strast prema glazbi i izradi instrumenata usmjerili prema proučavanju i obnovi gradnje violina na način starih kremonskih majstora, osobita je pojava riječki liječnik i graditelj violina, Franjo Kresnik, čovjek za kojega se govorilo da čita violine. Njemu je posvećena izložba Violinom iznad granica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci kroz koju ćemo vas provesti u emisiji Umjetnost u mreži od 13:10. 

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme skladatelja Alfija Kabilja.

U terminu Malih formi od 18:05 poslušajte djelo Višnje Biti Malo, ali dobro. O otoku Šolti, poznatome po autohtonom maslinovom ulju iz sorte šoltanka i dobrome vinu izvornoga trsa dobričić, kao i starim šoltanskim napjevima, govore nam s ljubavlju i poznavanjem njegovi stanovnici.  


Foto: Dario Njavro za HRT

Uz prošlogodišnju 120. obljetnicu rođenja i ovogodišnju 35. godišnjice smrti velikog umjetnika Lovre pl. Matačića u ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo poseban dokumentarno-glazbeni kolaž uz arhivske snimke i ulomke napisa pod naslovom Inteligencija uha - Fragmenti o Matačiću. O dirigiranju i muziciranju, o glazbi i kontekstu, o skladanju i pokusima, u riječima Lovre pl. Matačića, ali i ulomcima tekstova Eve Sedak, Viktora Žmegača, Milana Horvata i Nikše Bareze.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Sanje Lovrenčić Boja očiju.

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:05 donosimo niz zanimljivosti iz svijeta filma, kazališta, književnosti i likovnih umjetnosti. 


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 14 sati u Dokumentanoj radiodrami emitirmao djelo Nataše Ozmec i Marije Pečnik Kvesić Na pola puta - priča o mirilima. Na velebitskim prijevojima, uzvisinama i čistinama, uz planinske putove, smještena su mirila, pogrebna spomen znamenja izrađena u kamenu. Autorice Marija Pečnik Kvesić i Nataša Ozmec otputile su se tragom mirila u zaseoke podno Južnog Velebita te na izvornim lokalitetima snimile priče onih koji su proučavali mirila, ali i kazivača koji se još sjećaju samog običaja koji je danas, nažalost, potpuno izumro i štuje se tek kao kulturna baština.

U potrazi za Ivom Malecom, knjiga je muzikologinje Bosiljke Perić Kempf. U knjizi se nalazi niz tekstova posvećenih uglednom hrvatskom skladatelju Ivi Malecu. U emisiji Poslije zvuka od 22:30 donosimo izbor iz korespondecije Ivo Malec i njegova instrumentalna radionica.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)
Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.