Svečano otvorenje 45. Osorskih glazbenih večeri

23. srpnja na HTV3 i HR3 u 21 sat 

Ženski zbor HRT-a pod ravnanjem Tomislava Fačinija, prijenos 
 
Ovaj glazbeni festival, koji se održava od 1976. godine, utemeljio je televizijski i filmski redatelj Daniel Marušić (1931. - 2009.) vođen trima osnovnim premisama: međunarodnim karakterom, afirmacijom hrvatskog suvremenog umjetničkog stvaralaštva te afirmacijom Osora kao grada kulture i glazbe.


Ovogodišnji 45. po redu festival održat će se u smanjenom opsegu od 23. srpnja do 16. kolovoza u renesansnoj bazilici, crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a nastupit će isključivo hrvatski glazbenici, prema preporukama Ministarstva kulture Republike Hrvatske.

Osorske glazbene večeri će otvoriti Ženski zbor HRT-a uz instrumentalni ansambl puhača i udaraljkaša pod ravnanjem Tomislava Fačinija i to izvedbom madrigala Spiriti eccellenti Petra Bergama.

Splitski skladatelj ove godine obilježava 90. rođendan te je uz njegove madrigale na programu i skladba More Igora Kuljerića, čije su stvaralaštvo i dugogodišnje vodstvo Zbora HRT-a ostavili snažan trag u hrvatskoj glazbenoj kulturi. Europski dašak na koncertu donosi skladba Les Angélus Claudea Debussyja u zborskoj obradi Clytusa Gottwalda.

Redatelj je Siniša Bulajić, a urednika Marija Ramljak.
Osim na HTV3 i HR3, izravni prijenos otvorenja pratite i preko multimedijske usluge HRTi. Na Trećem programu Hrvatskoga radija prethodi mu uvodna emisija.