Na usluzi HRTi priče onih kojima je Hrvatska postala mjesto života

U videoteci usluge HRTi donosimo seriju dokumentarnih emisija Hrvatska, moj izbor koja predstavlja iseljenike - povratnike, ali i strance koji su upravo Hrvatsku odabrali kao mjesto za život.

Među njima su poduzetnici, odvjetnici, znanstvenici, umjetnici i novinari, koji otvoreno i iskreno progovaraju o tome što ih tišti, a što veseli. Većina njih ima iskustvo života u drugim zemljama, pa nam njihovo viđenje Hrvatske donosi novu perspektivu, koje sami često nismo svjesni.Primjerice, Olga Šosnikova prije dvanaest godina ljetovala je na Jadranu i nepovratno se zaljubila u Hrvatsku. Nedugo nakon toga ostavila je liječničku karijeru i dotadašnji život u Moskvi pa se, zbog ljubavi, doselila u Pulu. U isto vrijeme, ali na drugi kraj Istre, doselio se Čeh Martin Špaček. Iako po struci kuhar koji je u središtu Praga imao svoj restoran, Martin je zavolio kamen i postao kamenoklesar. U Pazinu je zasnovao obitelj i našao novi dom.

Balet riječkog HNK-a prava je mala oaza stranaca. Svi oni su zaljubljenici u ples. No Talijan Daniele zaljubio se i u Rijeku prvoga jutra kad je otvorio hotelski prozor. Kate, Amerikanka hrvatsko-irskih korijena, u Hrvatsku je donijela nove plesne tendencije. Ovdje obožava miran život i kvalitetnu hranu.

Magična privlačnost prema Hrvatskoj dogodila se i Catherine i Guyju. Zamijenili su francusku Azurnu obalu - jadranskom, točnije Nicu za Solin. Megan i Jonattan s obala Pacifika doselili su se, također, na obale Jadrana, iz Los Angelesa u Zaton Šibenski.

Među zanimljivim pričama je i ona Tina i Nevenke, Južnoamerikanaca koji su za dom izabrali domovinu svojih predaka. Tina Bojanića, Argentinca hrvatskih korijena, na prvi je pogled očarao Stari Grad na Hvaru, rodno mjesto njegove bake. Nakon života u čak 16 država, odluka je pala - Hrvatska će biti njegov dom. Nevenka Solovera Roje, rođena Čileanka, kaže da ima dvije domovine. No njezina potraga za korijenima ipak ju je usidrila na hrvatskom Jadranu.

Užurbani gradski tempo Kölna bračni par Godec, Goran i Anne Kathrin, zamijenili su seoskim životom u zaleđu Crikvenice. Supružnici Branko Šupica i Danijela Pešut vratili su se iz Den Haaga u Janju Goru kod Plaškog. Povratak korijenima i potraga za mirom obje je obitelji vratila u Hrvatsku.Paulina je glazbenica iz Poljske, a suprug rođeni Zagrepčanin. Iako oboje kontinentalci, spojilo ih je more. Upoznali su se radeći na brodu za krstarenje, a za život i obitelj odabrali su Dubrovnik. Dubrovnik je bio i Ružičin izbor. Sa suprugom Švicarcem doselila se iz Švicarske. Njih dvoje davno je spojila ljubav prema kuhanju. A onda ih je ta ljubav dovela i na jug Hrvatske.

Zagreb je pak postao domom ukrajinskoj umjetnici Oleni, a naša metropola životna je adresa i profesora iz Teksasa, Codyja. Najpoznatiji hrvatski zet doživljaj života u Hrvatskoj pretočio je u dvije knjige i blog u kojemu progovara o prilagodbi, čuđenjima, ali i lijepim te manje lijepim stvarima.

Nakon uspješne dizajnerske karijere i života u Americi Jasmina se s obitelji vratila u Hrvatsku. Profesorica je na AKD-u u Osijeku, nagrađivani kostimograf, dobitnica nagrade "Nikola Tesla" za inovativni kostim te volonterka u školi za djecu s posebnim potrebama. Branko se vratio iz Njemačke. Organizira likovne kolonije, slika, druži se s prijateljima iz rata i nastoji im pomoći na razne načine u svakodnevnom životu. Slavonija koju su nosili u srcu ponovno je njihov dom.

Uživajte u navedenim i mnogim drugim nadahnjujućim emisijama serije Hrvatska, moj izbor urednice Željkice Lozo, koja je nastala kao rezultat suradnje HRT-a i Državnoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske usmjerene širenju programskih sadržaja namijenjenih Hrvatima izvan Hrvatske i međunarodnoj javnosti.