Epidemiološke mjere za publiku Sunčane strane Prisavlja

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je i u ovoj situaciji epidemije koronavirusa u nas uspješno pokrenula - i uz sve najnovije epidemiološke mjere i preporuke HZJZ-a, u ponedjeljak 27. srpnja koncertom legedarnih Pipsa, te Psihomodo popa dva dana kasnije (u srijedu, 29. srpnja) nastavlja svoj veliki ljetni open-air projekt Sunčana strana Prisavlja.

Osiguravši veliku ljetnu pozornicu na otvorenom s vrhunskim razglasom i videozidom u svom "dvorištu",  na travnjaku s južne strane zgrade HRT-a na Prisavlju 3, omogućila je live-nastupe za svoje ansamble HRT-a, kao i za sve estradne umjetnike koji žele nastupati tijekom ljeta. Uz to, svi koncerti se snimaju i emitiraju na televizijskim i radijskim kanalima HRT-a, a prethode im i pomno osmišljene uvodne emisije, tematski okrugli stolovi, te filmske projekcije nakon koncerata, a što su sve i publika i gledatelji dosad svesrdno pozdravili i odlično prihvatili. HRT svim tim navedenim aktivnostima aktivno podupire kulturne događaje i glazbenu industriju u doba korone, a sve u okviru svoje javne funkcije.Stoga će HRT i nadalje omogućiti slobodan ulaz za publiku na sve programe Sunčane strane Prisavlja, dakako, uz strogo pridržavanje svih najnovijih epidemioloških mjera zaštite od širenja virusa COVID-19, i uz obveznu prethodnu elektronsku najavu dolaska putem sljedećih linkova: za koncert Pipsa na linku https://forms.gle/cXA5iYD4y5N77oQ46, a za Psihomodo pop putem linka: https://forms.gle/awJotMay5wqE9gHi6.

Naime, nakon najnovijih preporuka HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite, HRT je jučer donio odluku da najveći dopušteni broj publike na travnjaku s južne strane HRT-a bude do 200 ljudi, kako bi se u gledalištu mogao osigurati potreban broj sjedećih mjesta i propisani razmak od metar i pol između njih - uz obvezno mjerenje temperature i postavljena dezinfekcijska sredstva te obveznu dezinfekciju ruku svakog posjetitelja na ulazu na HRT.

Naime, u uputama za publiku se naglašava kako su posjetitelji dužni najaviti svoj dolazak elektroničkim putem (uz navedeno ime i prezime, te adresu i broj telefona, te popunjenim on-line upitnikom za prijavu, a svaki će koncert imati svoj poseban link za prijavu publike!), zbog vođenja evidencije i osiguravanja određenog broja mjesta za publiku, te doći jedan sat prije početka koncerta, zbog mjerenja temperature te evidencije posjetitelja na ulasku i raspoređivanja na sjedeća mjesta.Pri ulasku i izlasku su dužni poštovati razmak od 1,5 metra i nositi svoje maske, te se kretati isključivo po označenom mjestu za publiku. Maske mogu skinuti tek pošto zauzmu svoja mjesta u gledalištu, a tijekom programa moraju biti na svojim sjedećim mjestima do kraja koncerta, odnosno do napuštanja štićenog prostora HRT-a.

U sklopu projekta dosad je održano već nekoliko recentnih koncerata i kulturnih događanja, a planira ih se do jeseni održati još desetak - pa nas nakon koncerata popularnih grupa Pips, Chips & Videoclips i Psihomodo pop koncem srpnja, čeka još i mnoštvo programa tzv. nezavinske kulturne scene, okruglih stolova i filmskih projekcija, koncerta filmske glazbe Simfonijskog orkestra HRT-a (29. 8.) u kolovozu, pa sve do Jonathana (5. 9.), Amire Medunjanin i Ante Gele sa Simfonijskim orkestrom HRT-a (6. 9.), te Darka Rundeka s Jazz orkestrom HRT-a (11. 9.) početkom rujna.

Tako će početak idućeg tjedna na Prisavlju obiježiti rock spektakli. Prvu večer, u ponedjeljak 27. srpnja nastupa grupa Pips, Chips & Videoclips, jedinstveni rock sastav koji je zbog mjera vezanih uz COVID-19  svoj prvi samostalni koncert na ŠRC Šalata morao odgoditi za rujan 2021. Hrvatska radiotelevizija legendarne će Pipse ugostiti uz prijenos na Trećem programu HTV-a (HRT-HTV3).


Pips, Chips & Videoclips (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL)

Tom prigodom svoju je ekskluzivnu poruku publici i gledateljima poslao i legendarni Dubravko Ivaniš Ripper: - Ne znam što bih mogao dodati o situaciji u kojoj se nalazimo, a da netko drugi već nije rekao. Ovako treba gledati na stvari: ljudi su kao vrsta preživjeli zato što smo šampioni prilagodbe. Stalna je samo mjena i mi se u nuždi, a ne zato što nam se prohtjelo, stalno mijenjamo. Iskreno, nemam pojma kuda idemo, pretpostavljam da nemate ni vi, u tome i jest ljepota života. Zato je idealna prilika da vam o svemu o čemu nemamo blage veze odsviramo na nacionalnoj televiziji. Zaplešite s nama, pritom strogo pridržavajući se uputa - samo moderan ples, nikako sentiš, poručuje Ripper.A koncertu Pipsa prethodi i zanimljiv okrugli stol. Ovaj put on nosi naziv Poštari lakog sna – kako mirno spavati za vrijeme korone?, a moderira ga voditeljski dvojac Krešimir Mišak i Maja Njirjak.

- Doktor Robert Torre, ugledni psihijatar i autor, kao i dr. sc. Tomislav Pletenac s Filozofskog fakulteta bit će naši sugovornici o temama: koliko "novo-normalno" vrijeme utječe na nas, kako se to odražava na naše snove, te jesmo li razvili neke nove "ovisnosti"…. Svoja razmišljanja s nama podijelit će i ugledne osobe iz kulturnog svijeta poput redatelja i autora Mire Gavrana, glumice Nine Violić, te glazbenika poput Ivana Dečaka i drugih, istaknuo je dugogodišnji novinar i urednik emisije Na rubu znanosti.

- Veselim se ovom projektu. Iako sam trebao na godišnji odmor baš na taj dan, kozmos se pobrinuo da mi promijeni planove, zaključio je Mišak.

Svoje veselje ne skriva ni urednica emisije Maja Njirjak: - Kolega Mišak je netko kome se divim zbog predanosti poslu i fokusiranosti na teme kojima se bavi toliko dugo da je riječ već i o svojevrsnoj legendi. No, ono što je najvažnije su gosti i teme kojima se bavimo – a koje nas okupiraju od početka ožujka ove godine: uz COVID-19 zatekao nas je i potres u Zagrebu. Zanimljiva je i anketa s građanima, koji su podijelili s nama svoja razmišljanja o životu s koronom. Uz navedene goste tu će biti i dr. Slavko Sakoman koji će, iako je u zasluženoj mirovini, s nama podijeliti svoja iskustva i savjete – kada je riječ o ovisnostima i mirnom snu’, naglasila je Njirjak i dodala da je nakon koncerta planirana i projekcija filma Trainspotting. 


Psihomodo pop (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL)

Samo dva dana poslije, u srijedu 29. srpnja u 20:30 na Sunčanu stranu Prisavlja stiže i popularni Gobac sa svojim Psihomodo popom. I taj će se koncert emitirati uživo na Hrvatskoj televiziji (HRT-HTV3). A prije Psihomoda u goste nam stižu Jovan Marjanović, predstavnik 26. izdanja Sarajevo Film Festivala, ovogodišnja članica žirija Natjecateljskog programa igranog filma Jadranka Đokić, koja uz glumicu Almu Pricu otvara festival svjetskom premijerom filma autora Pjera Žalice Koncentriši se, babo.

O Sarajevo Film Festivalu, nagradama Srce Sarajeva, atmosferi i filmskim festivalima, podijelit će dojmove i redatelji Bobo Jelčić te Nebojša Slijepčević, pridružuju im se i izjave glumca Gaela Garcije Bernala, producenta Phillipea Bobera te redatelja Ladjia Lyija, a očekuje se i velik broj poznatih osoba iz sedme umjetnosti, koji će uveličati ovaj događaj. Voditelji emisije su Boško Picula i Maja Njirjak, a urednice Nataša Vukas Stanojkovski, Maja Njirjak i Vlatka Kolarović.Kad je pak riječ o programima u kolovozu i rujnu, izdvojili bismo koncerte grupa Lili Gee + Mel Camino (16. 8.),  Turisti + Marko Rudelić (17. 8.), Adastra (18. 8.) i Tomislava Golubana (19. 8.) te Bang Banga (3. 9.), Be Sharp Banda i Sunnysidersa (4. 9.).

Voditeljica čitavog projekta Sunčana strana Prisavlja je Vlatka Kolarović, a producentice Tihana Čuljak i Petra Topolovec.

Sve koncerte pratite i preko multimedijske usluge HRTi, u čijoj videoteci se nalaze i svi prethodni programi Sunčane strane Prisavlja.