In memoriam: Pero Zlatar na usluzi HRTi

Publicist i legenda hrvatskog novinarstva, Pero Zlatar, sudjelovao je u stvaranju mnogih novina i časopisa, bio je reporter koji je dobivao prve intervjue te pratio sve, od politike do sporta. U povodu njegove smrti na multimedijskoj usluzi HRTi donosimo ostvarenje Život u jednom danu, redateljice i urednice Snježane Samac.


U emisiji je svježinu i entuzijazam i u devetom desetljeću života pokazao u razgovoru s kolegicom i prijateljicom Ksenijom Urličić, proslavljenim košarkašem Nikolom Plećašem te karikaturistom Davorom Štambukom.

Pero Zlatar, rođen 26. listopada 1934. u Skoplju, bio je novinar i urednik u izdanjima kuće Vijesnik od 1954. godine. Od 1967. bio je glavni urednik zabavnoga tjednika Plavi vjesnik, a potom i televizijskoga magazina Studio.

Također, bio je i urednik u Vjesniku u srijedu te Sportskim novostima gdje je ostao do odlaska u Beograd 1981. U Zagrebu je 1991. uređivao kratkotrajni dnevnik Zapad, a od 1992. javljao se prilozima iz Beograda o tamošnjoj politici i društvu u Globusu, Nacionalu i Jutarnjem listu.

Objavljivao je reportaže i putopise koje je dijelom skupio u knjigama za djecu i mladež "Vežite se, slijećemo" i "Otključani globus". Tijekom karijere intervjuirao je mnoge političare, sportaše i zabavljače te o njima pisao i biografije.

Preminuo je u 86. godini.