Vojno redarstvene akcije Bljesak-Oluja: Grmljavina pred bljesak

1. kolovoza na HRT – HTV 2 u 16:30

Proglašenje samostalne države Hrvatske u zapadnoj Slavoniji, posebno u Okučanima s većinskim pravoslavnim srpskim stanovništvom, nije prošlo bez incidenata. Poticano iz Beograda od velikosrpskih političara, pravoslavno stanovništvo Okučana, Pakraca i drugih mjesta u zapadnoj Slavoniji prihvaća se oružja i uz podršku i pomoć tzv. Jugoslavenske narodne armije oružjem se suprotstavlja hrvatskim vlastima i napada najprije hrvatsku policiju.


Hrvatske vlasti dobronamjerno i tolerantno prihvaćaju UN-ove mirovne snage koje od zapadne Slavonije stvaraju "UNPA zonu" tolerirajući u tom području oružane snage pobunjenih Srba i naoružane jedinice JNA. Hrvatskoj policiji dopušteno je nošenje samo oružja s kratkim cijevima. Pištolj protiv topa i tenka!

U emisiji govore načelnik pakračke policije Nikola Ivkanac, predstavnik HV-a za vezu sa stranim jedinicama književnik i hrvatski časnik Veljko Barbieri, general Marijan Mareković te predstavnik ondašnje hrvatske Vlade prof. dr. Ivica Kostović. Govori i tadašnji predstavnik pobunjenih Srba Veljko Džakula.

Autor dokumentarne serije iz 2003. godine je Vladimir Tadej. Snimatelj je Tvrtko Mršić, montažer Branko Siročić, a glazbeni suradnik Andrej Štengl.
Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.