Nestali - domaća dramska serija

Hrvatska radiotelevizija (HRT) od ponedjeljka, 3. kolovoza u 20:05 na svom Prvom programu (HRT-HTV1) ponovo prikazuje hvaljenu domaću dramsku seriju "Nestali", nastalu prema scenariju Joška Lokasa i u režiji Kristijana Milića.

"Nestali" je dramska serija od četiri povezane epizode o šestorici hrvatskih vojnika, koji su desetak dana uoči Oluje, nakon vojne operacije ograničenog zahvata, ostali iza neprijateljskih linija odsječeni od ostatka svoje jedinice. Jednim će nepromišljenim, ali odlučnim potezom pretvoriti svoj povratak na hrvatski teritorij u nemoguću misiju. Daleko od glavnih ratnih sukoba, pokušavaju pronaći put kući, te svjedoče o životu koji su ostavili iza sebe, ali i razmišljaju o budućnosti koja ih čeka kada rat završi...

"Nestali" progovaraju o izgubljenoj generaciji, preskočenoj i zakinutoj za normalan život zbog nametnutog rata. Likovi šestorice glavnih junaka inspirirani su stvarnim osobama, koji su umjesto fakulteta odabrali rat. U ratu su postali svjesni važnosti prijateljstva, žrtovanja i ovisnosti o prvome do sebe. Priča je to o ljudima koji nisu kalkulirali kada je trebalo braniti domovinu.- Priče su prikupljene od 1994. godine nadalje. To su priče nekih "malih ljudi" koji su iznijeli Domovinski rat i koji najčešće nemaju imena i prezimena nego nadimke. Tako i naši glavni likovi imaju nadimke, a vrlo rijetko se oslovljavaju pravim imenom. Takvih ljudi je bilo najviše u ratu. Na neki je način ovo moja mala zahvala njima, rekao je Joško Lokas, scenarist serije. 

Krajem srpnja 1995. godine šestorica hrvatskih vojnika - Prka, Sikira, Delon, Nervoza, Pape i Jure - vraćaju se iz akcije ograničenih razmjera i slučajno svjedoče okrutnoj egzekuciji zarobljenih hrvatskih vojnika. Počinitelj je ratni zločinac Ljubo. Kada otkriju da postoji jedan preživjeli hrvatski vojnik (Gradski), odluče ga spasiti. Međutim, akcija spašavanja izmakne kontroli i oni će na svoju ruku krenuti u osvetu, zalazeći sve dublje iza neprijateljskih linija. Dok tragaju za Ljubom, nailaze na brojna iskušenja i situacije u kojima se mogu osloniti samo jedni na druge.

U glavnim ulogama šestorice hrvatskih vojnika su Goran Navojec, Bojan Navojec, Alan Katić, Vedran Živolić, Marko Cindrić i Filip Križan. U seriji glume i Sandra Lončarić, Marinko Prga, Tarik Filipović, Marija Škaričić, Nikša Butijer, Enis Bešlagić, Enes Vejzović, Mladen Čutura, Mirela Brekalo, Rada Mrkšić, Roko Sikavica, Anja Matković, Sementa Rajhard, Jasmin Mekić, Mijo Kevo.

Redatelj je Kristijan Milić, direktor fotografije Mirko Pivčević, montažer Veljko Segarić, scenograf Damir Gabelica, kostimografkinja Vedrana Rapić, slikarica maske Ana Bulajić Črček, skladatelji Andrija Milić i Ivan Milić, VFX supervizor Kristijan Mršić, dizajner zvuka Ivan Zelić, producenti Vedran Kasap, Domagoj Jović i Joško Lokas, a urednica Zinka Kiseljak.

Produkcija: Clinica studio za HRT

Četverodijelnu dramsku seriju pratite i preko multimedijske platforme HRTi, u čijoj je videoteci dostupna.