Vojno-redarstvene akcije Bljesak-Oluja: Olujno nebo

3. kolovoza na HRT – HTV 2 u 17:40

Vojno-redarstvena akcija "Bljesak" završila je baš kao bljesak, trajala je 32 sata. Neprijatelj se bezuvjetno predao, a hrvatska Vlada ponudila je srpskom stanovništvu preko svog predstavnika prof. dr. Ivice Kostovića niz pogodnosti, od svih građanskih sloboda do državljanstva. Zapadna Slavonija postala je i administrativni dio mlade države Hrvatske.

Na zagrebačkom Jarunu održana je veličanstvena vojna parada hrvatske vojske i snaga MUP-a. Taj mimohod dobro organizirane hrvatske vojske i policije još je više ulio pouzdanje i ponos svim Hrvatima i njihovim prijateljima.

Poslije zapadne Slavonije došao je i red za oslobođenje južnog dijela Hrvatske koji su u rukama držali srpski pobunjenici i snage posrbljene Jugoarmije.

O pripremama za drugu vojno-redarstvenu akciju "Oluja" govori prof. dr. Miroslav Tuđman, šef obavještajne službe. U animiranoj grafici akciju komentira admiral Davor Domazet-Lošo, dok o operativi govore general Mladen Markač, general Zvonimir Červenko, general Marijan Mareković, general Miljenko Crnjac te ondašnji pomoćnik ministra obrane Gojka Šuška, Josip Juras.

Autor dokumentarne serije iz 2003. godine je Vladimir Tadej. Snimatelj je Tvrtko Mršić, montažer Branko Siročić, a glazbeni suradnik Andrej Štengl.
Dokumentarnu seriju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.