Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

Kakva je bila jezična politika engleskih kolonizatora u Indiji otkriva mr. Krešimir Krnic s Odsjeka za indologiju i dalekoistočne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u emisiji Jezik i predrasude od 12:17.U suradnji Hrvatskog školskog sportskog saveza i Kajak kanu kluba Zagreb, u sklopu programa Odmorko i ovoga je ljeta bio organiziran rafting na Savi za školarce. S  velikim smo se veseljem priključili jednoj odvažnoj ekipi kako bismo iskusili što to rafting zapravo jest i iskoristili jedinstvenu priliku da se veslajući provezemo ispod savskih mostova. Kako nam je bilo poslušajte u emisiji Čičak od 12:42.

Jeste li već vidjeli galeriju pod morem? U suradnji znanstvenika i umjetnika nastaju prave kolonije, nova staništa za podmorski svijet na inače opustošenom morskom dnu. O tome kako napreduju, poslušajte u emisiji Umjetnost u mreži u 13:10.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme pjevačice Meri Cetinić.


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Malih formi od 18:05 poslušajte drugi dio Pisma Camille Claudel. Dijalog u pokretu između kiparstva i plesa. Radiofonsko pismo o skulpturi Valcer francuske kiparice Camille Claudel.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 donosimo ekskluzivne snimke ulomaka iz nekoliko razgovora s dramskom sopranisticom Jessye Norman koja je preminula krajem rujna prošle godine. Za američke i njemačke radijske postaje legendarna je pjevačica govorila o tome koja je veza pospremanja i opere iz slavnog Metropolitana, koju je ulogu u njezinu odnosu prema glazbi imao poklonjeni radio-prijamnik, kako se ona pripremala za izvedbe solopjesama te što joj znači afroameričko glazbeno nasljeđe, a njezin ćemo veličanstveni glas čuti i u ulomcima njezinih zabilježenih neponovljivih izvedbi.

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Ive Gruić Mlinčić na dnu mora.

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:05 donosimo niz zanimljivosti iz svijeta filma, kazališta, književnosti i likovnih umjetnosti.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 14 sati emitiramo Dokumentranu radio dramu Nikice Klobučara Tko se još sjeća Pirga? - životna priča Anđelke Martić. Nekada omiljena dječja spisateljica za svoj književni rad dobila je mnoga priznanja i nagrade, a njezino najpoznatije djelo, kratki roman Pirgo, priča o prijateljstvu dječaka i laneta u danima Drugog svjetskog rata, do 1991. godine bilo je obvezatna školska lektira u svim državama bivše Jugoslavije. Kroz glas 95-godišnje Anđelke Martić, pred slušateljem se otvara velika biografija, prepuna autentičnih svjedočanstava.U terminu Radio drame od 18 sati čut ćete djelo Gottholda Ephraima Lessinga Nathan Mudri. Drama njemačkog dramaturga, dramatičara, teoretičara umjetnosti i prosvjetitelja iz 18. stoljeća Gottholda Ephraima Lessinga smještena je u Jeruzalem, u doba križarskih ratova da bi propitivala na kojim osnovama suživot ljudi triju vjera treba počivati u nemirnim vremenima. "Nathan" jest, za današnje prilike, bajka (s neizbježnim sretnim krajem), ali bajka koju danas osvješćujemo kao cilj prema kojem se moramo okrenuti (bez obzira kojem vjerskom ili kulturnom krugu pripadamo) ako hoćemo da moderna civilizacija ima svoj plemeniti i smisleni nastavak.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)

Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)
Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.