Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga četvrtka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

Kako smo se prilagodili kontinentalnoj turističkoj godini, kad osmijeh krije maska i moramo usvojiti neke nove navike? Da puno toga ovisi o snazi lokalne zajednice, potvrdit će direktorica Turističke zajednice grada Osijeka Tajana Rogulja. Osječka ljetna noć seli na balkone. Sudionici postaju organizatori, jer destinacije koje su pokazale odgovornost imaju ne samo zdrave građane, nego i sigurne turiste. Ovoga ljeta hit su i kuće za odmor na osami - iz Osijeka ćemo do Baranje, koja se i dalje uspješno virtualno predstavlja. Turističku razglednicu potpisuje autor promotivnih filmova Krunoslav Weinpert. O zdravlju u globalnoj koronakrizi  razmišljamo u društvu gosta dana. Prof. dr. Križo Katinić – psihijatar, psihoterapeut i publicist govori o prilagodbi novim okolnostima. Ljeto na Prvom od 8:05 iz osječkog studija uređuje i vodi Marija Petrinović.Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:10 u ciklusu Bogatstvo iz prirode govriom o blagodatima masline.

Krešimir, Ljiljana i Marina Hajdarović u današnjoj emisiji Put pod noge nastavljaju prošlotjednu priču o svom putovanja automobilom od Zagreba do Arktičkog oceana. Kako njihova putovanja uvijek uključuju i planinarske pothvate i obilaske nacionalnih parkova, danas će nam govoriti o prirodnim divotama europskog sjevera. Put pod noge od 12:17.Godina 1961. u svijetu međunarodne politike počela je referendumom o nezavisnosti Alžira. U lipnju su u Beču američki predsjednik John Kennedy i sovjetski vođa Nikita Hruščov dva dana odmjeravali snage, u tom je mjesecu nad Novom zemljom eksplodirala sovjetska hidrogenska bomba jačine 58 megatona. U ponoć 12. na 13. kolovoza 25.000 istočnonjemačkih vojnika ušlo je u Berlin. Sljedećeg jutra počela je izgradnja berlinskog zida. Te 1961. dogodio se još jedan događaj koji će ostaviti značajni trag na svijet međunarodnih odnosa. Koji je to događaj i kako je on promijenio svijet poslušajte u Povijesti četvrtkom od 13:10.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme Tedija Spalata.

U terminu Malih formi od 18:05 emitiramo Pisma Camille Claudel – 4. dio. Radiofonska refleksija o tridesetogodišnjem zatočeništvu u psihijatrijskoj bolnici francuske kiparice Camille Claudel


Foto: Dario Njavro za HRT

U terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču Jasmine Tihi Stepanić Ples morskih konjica.

U ovotjednoj emisiji Hrvatima izvan domovine od 20:15 poslušajte - Hrvati u Vojvodini mogu se, uglavnom, cjelovito i pravodobno informirati na materinskom jeziku putem svakodnevnog televizijskog programa, tjednika i interneta. Međutim, ta praksa nije dovoljno razvijena, napose među mladima. Hrvatski centar gradišćanskih Hrvata i Udruga za poticanje kreativnog razvoja "Obzor" zajednički organiziraju Ljetne radionice hrvatskog jezika, kulture i tradicije za djecu i mlade, po dva sata dnevno, pet dana u tjednu, u prostorijama Hrvatskog centra u Beču. Marija Galian Nikolić ovjereni je prevoditelj hrvatskog jezika u Rosariju u Argentini. Prošle godine zabilježen je rekordan broj posjeta stranih turista Međugorju, Mostaru, hercegovačkim parkovima prirode te Ljubuškom u čijoj se neposrednoj blizini nalazi poznati vodopad Kravica. Pandemija je izazvala snažan poremećaj na turističkom tržištu i ugrozila vodeću turističku poziciju u gospodarstvu Hercegovine koju je stjecala proteklih godina.


Foto: Dario Njavro za HRT

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

U emisiji Svijet diskografije od 14 sati HR Hrvatska TOP LISTA predstavlja 10 najpopularnijih pjesama aktualne hrvatske produkcije. Uz glasovanje slušatelja i glazbenih urednika regionalnih radijskih postaja svakoga tjedna dobivamo sliku popularnosti pojedinih pjesama i izvođača.

Od 16 sati dnevni radijski show Drugi dio dana donosi ležernu post-radnu atmosferu s mnoštvom kratkih priloga, informacijama iz prometa, svakidašnjeg života, kulture i pop kulture.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)Od 18 sati u terminu Radio ateljea poslušajte djelo Irene Matijašević Tri prizora prije... Začudni poetski tour de force ljubavnoga dijaloga muškarca i žene. Dvoje neprilagođenih, strastvenih, zapitanih o smislu svega oko njih i u njima, dvoje duhovitih, napornih, zanimljivih, intelektualnih, izmučenih realnostima i banalnostima svakodnevice pred ulaskom su u zajednički život ovjerovljen i administrativno. Osjećaju strah. Ili ushićenost? Ili…? Uglavnom, gosti čekaju na njih da se pojave i da ceremonija vjenčanja napokon počne.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)
Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.