Prijenos Sinjske alke

9. kolovoza na HRT - HTV 2 i HRA 1 u 16:30

Ni koronavirus ne može ništa ponosnim alkarima Cetinske krajine.


Ovogodišnja 305. Sinjska alka održat će se u posebnim okolnostima, ali u dobro poznatom viteškom duhu junaštva i ponosa.

Nadaleko poznata hrvatska viteška igra, ustanovljena je u znak sjećanja na veliku pobjedu mletačke vojske i naroda Cetinske krajine nad Osmanlijama 14. kolovoza 1715. i

Sinjska alka, živi svjedok povijesti

Sve je spremno za Baru, Čoju i Alku, kazao je u emisiji Dobro jutro, Hrvatska tajnik Alkarskog društva Ivan Nasić.

Nasić: Sve je spremno za 305. sinjsku alku


Dodao je da je cijeli program prilagođen epidemiološkim mjerama - ograničen je broj gledatelja, odgođena svečana večera, ali alkari neće nositi maske na samom trkalištu. Tajnik Alkarskog društva naglasio je da se nije ni razmatrala mogućnost da se Alka ove godine odgodi.

- Tehnički, Alka se održava na isti način kao i  do sada. Sve ono što je naslonjeno na Alku, mi smo reducirali na jedan optimalni minimum. Gledalište će biti reducirano na jednu četvrtinu. Da je to bilo nužno, mi je održali bez prisustva gledatelja, ali bi održali tradiciju. Organizacija Alke je veliki pogon, mi smo imali marketinške obveze, dogovoren je i direktan televizijski prijenos. Zbog tih razloga, a najviše zbog tradicije nije dolazilo u obzir da se Alka odgodi, poručio je Nasić.
 
Više od tri stoljeća tradicije, oštrog oka i čvrste ruke desnice.

Urednik prijenosa je Stjepan Balog.
Osim na HTV 2, prijenos na području RH možete pratite putem mobilnih uređaja, tableta i računala s pomoću multimedijske usluge HRTi

U videoteci spomenute platforme pogledajte i snimke prijenosa Sinjske alke iz prethodnih godina kao i dokumentarno-igrani film Alka.