Bezdan - znanstvenofantastični film

16. kolovoza na HRT -  HTV 2 u 20:05

Bezdan je svojevrsni odgovor Jamesa Camerona (Terminator 1 i 2, Titanic) na film Predator drugog najistaknutijeg hollywoodskog redatelja tog razdoblja, Johna McTiernana.

Oba filma zbivaju se usred prirodnog elementa, McTiernanov prašume, Cameronov mora odnosno oceana, i oba kao ključan dramaturško-značenjski motiv donose susret sa superiornim izvanzemaljskim bićem, koji je stopljen s tim prirodnim elementom. Dok je kod McTiernana izvanzemaljac agresivan i neprijateljski nastrojen, kod Camerona ima odlike vrhovnog moralnog arbitra koji afirmira dobrotu i ljubav kao najviše vrijednosti.

Bezdan je film naglašene metafizičke, pa i neskriveno religijske orijentacije i u tom je smislu srodan Kubrickovoj 2001.: Odiseji u svemiru, s tim da su nepregledne oceanske dubine u njemu ekvivalent beskonačnog svemira.

Film je dobio Oscara za najbolje specijalne efekte, a bio je nominiran i za najbolju fotografiju, scenografiju i zvuk. Izvrsne glavne uloge ostvarili su Ed Harris (Put u svemir, Pollock) i Mary Elizabeth Mastrantonio (Boja novca, Bijeli pijesak).

Sadržaj pročitajte na rasporedu emitiranja.