Prtljaga: Marija i njene kćeri

10. kolovoza na HRT - HTV 3 u 17:25
U trenutku kad odlučimo shvatiti otkuda naš odabir zanimanja, ukus za odabir muškarca, potreba za izbjegavanjem intime ili predispozicije za neke bolesti, ustvari smo odlučili (kroz generacije prije nas) bolje upoznati sebe. Svi, na ovaj ili onaj način, kroz život nosimo neku vrstu emocionalne, društvene, moralne, političke prtljage. Oni hrabriji odluče se uslijed osobne ili obiteljske krize suočiti sa svojom prtljagom i nešto promijeniti.

U seriji "Prtljaga" kroz šest polusatnih dokumentaraca pričamo priču o preživljavanju bivših radnica Kamenskog, priču obitelji koja čeka deložaciju, priču o prijateljstvu dviju djevojaka, a kojemu je prepreka smrtonosna bolest, priču mladenke na pragu njezinog "slavonskog" vjenčanja, priču ribarske obitelji u zagrljaju mora i mreže, kao i priču generacije Vukovarki koje su silovali prvi susjedi.

Autori: Martina Globočnik i Miroslav Sikavica
Produkcija: Fade In u suradnji sa Zagreb filmom

1. epizoda: Marija i njene kćeri

Svi, na ovaj ili onaj način, kroz život nosimo neku vrstu emocionalne, društvene, moralne, političke prtljage. Oni hrabriji odluče se uslijed osobne ili obiteljske krize suočiti sa svojom prtljagom i nešto promijeniti.

Vukovarska obitelj Giljanović - Marija, Žaklina, Alisa i Sunčica hrabre su žene koje otvoreno govore o užasima koje su proživjele u ratu. I koji još nose u sebi. Marija je s kćerima živjela u Vukovaru, a onda je počeo rat koji ih je razdvojio.

Kuća im je sravnjena sa zemljom, djecu su im oduzeli a njih odveli u šest hangara Veleprometa, gdje su ljudi mučeni i ubijani. Hrabra je majka zbog 5-mjesečne i 6,5-godišnje kćeri istrpjela mučenja i silovanja od dojučerašnjih susjeda, samo da zaštiti djecu. Ali nije uspjela…

Suđenje je ispalo igrokaz, kaže, jer su samo trojica silovatelja osuđena na sedam godina zatvora, a njoj je prigovoreno da je mijenjala iskaze. Danas žive daleko od svoga rodnog grada i ne misle se u njega više nikad vratiti, ali užas ih i dalje prati.  Ne mogu natrag dok njihovi mučitelji šeću njihovim gradom, kažu. Koliko daleko napaćene žene moraju pobjeći da bi konačno pronašle mir?

- Tko god je bio zarobljen, živ ili mrtav, preživjet će djeca i nema zaboravljanja, u suzama kaže Marija.

Autori serijala su Martina Globočnik i Miroslav Sikavica, a producirao ga je Fade In u suradnji sa Zagreb filmom. Možete ga pogledati i na multimedijskoj platformi HRTi: