Mijenjamo svijet: Sjeme pobune

16. kolovoza na HRT – HTV 1 u 21:30

Šezdeset godina proizvodnje standardiziranog voća i povrća te stvaranje industrijskih hibrida uvelike je utjecalo na sastav hranjivih tvari u njemu. U proteklih 50 godina povrće je izgubilo 27% vitamina C i gotovo 50% željeza.


Uzmimo za primjer rajčicu. Višestrukom hibridizacijom znanstvenici neprestano uzgajaju crveniji, glatkiji, tvrđi plod. No on je u međuvremenu izgubio četvrtinu kalcija te više od pola vitamina. Sjeme iz kojeg se uzgaja povrće u vlasništvu je nekoliko multinacionalnih kompanija, kao što su Bayer ili Dow-Dupont.

Većina tog sjemena proizvodi se u Indiji, gdje radnici kao plaću dobivaju samo šaku rupija, dok tvrtke ostvaruju promet veći od 2 milijarde eura. U tom globaliziranom biznisu sjeme se prodaje skuplje nego zlato.

Prema podacima Organizacije za prehranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, u proteklih sto godina nestalo je 75% svjetskih kultiviranih sorti. Gubitak hranjivih tvari, privatizacija života... Otkrivamo kako je poljoprivredna industrija monopolizirala naše voće i povrće.


Redateljica filma je Linda Bendali.

Produkcija: Premieres Lignes