In memoriam Tonko Maroević na HTV1, HTV3 i HRTi


U povodu iznenadne smrti  akademika Tonka Maroevića, hrvatskog pjesnika, esejista, prevoditelja (najviše s talijanskog), istraživača suvremene hrvatske umjetnosti, autora mnogih monografija o hrvatskim slikarima, likovnog i književnog kritičara, HRT prikazuje prigodne emisije.

Preminuo akademik Tonko Maroević

Suvremenici - Tonko Maroević, dokumentarni fil, na Prvom u 20:05
Pjesme je počeo objavljivati još kao srednjoškolac, studirao je povijest umjetnosti, a monografije je pisao družeći se s umjetnicima u njihovim atelijerima. Bavio se likovnom kritikom i kritikom pjesništva, predavao na sveučilištima u Milanu i Trstu, prevodio, te bio čest član brojnih žirija i komisija, gost tribina i promocija. Akademik i erudit Tonko Maroević, kako sam kaže, osjeća se dužnikom svoje umjetničke i čitateljske strasti. Zato predano i s ljubavlju, uvijek na strani kreacije, svakodnevno prati i tumači književnu i umjetničku scenu.

Redateljica i urednica: Ana Marija Habjan
Montažerka: Iva Blašković
Snimatelj: Mario Britvić
Producentica: Sunčana Hrvatin Kunić

     

Drugi format: Tonko Maroević, na Trećem u 14:40
U sjećanje na Tonka Maroevića prikazujemo Drugi format iz 2012. godine u kojem s "vječnim dječakom hrvatske književnosti", povjesničarom umjetnosti, pjesnikom, prevoditeljem, esejistom i akademikom, razgovara urednica emisije Vlatka Kolarović.


Knjiga ili život: 10 minuta s Tonkom Maroevićem, na Trećem u 16:30
Gotovo da i nema značajnog likovnog umjetnika ili književnika kojemu akademik Tonko Maroević nije otvorio izložbu, promovirao knjigu, napisao tekst i to ne samo u hrvatskoj kulturi. Ideja emisije "10 minuta s Tonkom Maroevićem" jest razgovor o poeziji, ali prvenstveno poeziji koju je on pisao. Za promjenu Tonko Maroević govori o svome stvaralaštvu, i to na dječjem igralištu, a otkriva i vezu... Pogledajte emisiju i saznat ćete.

Urednica: Lidija Špiranec
       
Godina proizvodnje:  2016.


Sadržaje pogledajte i na multimedijskoj platformi HRTi