Djeca Mediterana: Turska

16. kolovoza na HRT - HTV 1 u 20:30, dokumentarna serija

Druga sezona vodi nas zemljama koje su u prošlosti imale veliku stratešku i pomorsku važnost na Mediteranu.

Turska i nekadašnja prijestolnica Osmanskog Carstva, grad Istanbul, nekada su imali najmoćniju mornaricu svijeta. Danas je Istanbul vibrantni velegrad u kojem pratimo život njegovih stanovnika na europskoj i azijskoj strani Bosporskog tjesnaca te njihovu povezanost s morem. Multikulturalnost i iznimno povijesno naslijeđe obilježja su današnje Turske.

Malta je otočna država usred Mediterana, čiju je povijest uvelike odredila povezanost s viteškim redom Svetog Ivana. Ova zemlja danas je orijentirana na turizam te se bori s problemima očuvanja okoliša i svog kulturnog naslijeđa.

Regije Camargue i Roussillon na obali francuskog juga zapadno od grada Marseillea područje su prekrasne prirode, manje poznato od razvikanih destinacija istočnog dijela rivijere, poput Nice, Antibesa i Monaca. U regiji Camargue pratimo život uzgajivača delikatesnih školjaka, a u gradu Le Boulou, na samoj granici sa Španjolskom, saznajemo o kompleksnoj povijesti francuskog dijela katalonske regije, što je snažno odredilo današnji identitet ovog kraja.

Putovanje Mediteranom vodi nas i jugozapadno u španjolsku pokrajinu Andaluziju. Sevilla je bila polazišna točka velikih ekspedicija koje su iz nje kretale u otkrića Novog svijeta. Danas je to grad glazbe, predivne arhitekture i očaravajuće umjetnosti flamenca. U Anteqeuri, gradu koji okružuju nepregledni maslinici, upoznajemo poljoprivredna dobra ovog kraja i španjolske zadruge koje maslinovo ulje proizvode i izvoze diljem svijeta.

Portugal se ne nalazi na obalama Mediterana, ali je svakako dio njegovog civilizacijskog i geografskog kruga. Blaga klima regije Algarve idealna je za uzgoj mediteranskih poljoprivrednih kultura, dok su obale Atlantskog oceana bogate ribom koja se koristi u gastronomskim delicijama ove zemlje.

1. epizoda
Grad na dva kontinenta, Istanbul, nekadašnja je prijestolnica dvaju velikih carstva, na strateški važnoj poziciji uz Bosporski tjesnac. Istanbul i danas očarava svojom poviješću, arhitekturom i multikulturalnošću. Život u današnjoj Turskoj i vibrantnom gradu s više od 20 milijuna stanovnika upoznajemo kroz životne priče bivše sportašice Handan, danas vlasnice restorana, i Serhata, poduzetnika i jedriličara.
     
     
Epizoda (naslov):  Turska     
Režija:  Lana Šarić     
Montaža:  Ivana Fumić     
Producent:  Jure Bušić     
Produkcija:  Jaka produkcija, 2020.     
Skladatelj:  Darko Hajsek     
Direktor fotografije:  Ivan Zadro