Anne od Zelenih zabata

Ponedjeljak i utorak na HRT - HTV 1 u 17:20

"Anne od Zelenih zabata" počinje u trenutku kad Matthew i Marilla Cuthbert, postariji neženja i njegova neudana sestra traže od mjesnog sirotišta da im pošalju dječaka koji bi im pomogao na imanju, no zabunom im stiže djevojčica Anne Shirley, bistra, romantična crvenokosa vragolanka čija je najveća mana to što mnogo i neprestano govori.

Iako Marilla stalno ponavlja da djevojčica mora natrag u sirotište, ona se starcima brzo zavlači pod kožu. U školi je Anne upoznala svog suparnika u učenju i gotovo neprijatelja Gilberta Blythea. Ipak, s vremenom njihovi sukobi prelaze u prijateljstvo. Kad Matthew umre, Marilla i Anne shvaćaju da će možda morati prodati voljene Zelene zabate. Da bi to izbjegle, Anne se umjesto Gilberta zaposli u školi i odatle se brine o ostarjeloj Marilli i imanju...

Priču o Anne od Zelenih zabata napisala je slavna kanadska književnica Lucy Maud Montgomery prije više od sto godina, a i danas osvaja srca ljudi diljem svijeta. Prvi od triju filmova o Anne od Zelenih zabata izvorno je prikazan kao televizijska miniserija 1985. Zatim je 1987. producent i redatelj Kevin Sullivan ponovno okupio većinu originalne postave i snimio drugi film koji se temelji na autoričinim nastavcima "Anne od Avonleaja", "Anne od otoka" i "Anne od Vjetrovitih topola". Treći film "Anne od Zelenih zabata: Nastavak priče" snimljen je 1998.

U povodu stote godišnjice izlaska izvorne knjige Lucy Maud Montgomery snimljen je 2009. posljednji film "Anne od Zelenih zabata: Novi početak", koji služi kao prednastavak i nastavak originalne serije.
     
U ponedjeljak i utorak na Prvom programu HTV-a prikazujemo posljednje dvije epizode 1. sezone čiji sadržaj pročitajte na rasporedu emitiranja.

Uloge:  Megan Follows (Anne Shirley), Colleen Dewhurst (Marilla Cuthbert), Richard Farnsworth (Matthew Cuthbert), Jonathan Crombie (Gilbert Blythe), Schuyler Grant (Diana Barry), Patricia Hamilton (Rachel Lynde), Marilyn Lightstone (Miss Muriel Stacey), Charmion King (Aunt Josephine), Jackie Burroughs (Amelia Evans), Rosemary Radcliffe (Elizabeth Barry)
Godina proizvodnje:  1985.    
Odabrala:  Martina Rajšek