71. Dubrovačke ljetne igre - Grižula

21. kolovoza na HRT - HTV 3 u 21:30 - prijenos predstave

Uvodna emisija u 21:05


Posljednji dramski naslov ovogodišnjih, po mnogočemu posebnih, 71. Dubrovačkih ljetnih igara, oživljava vilinski renesansni svijet Dubrovnika. Komedija "Grižula" Marina Držića pisana za vjenčanje dubrovačkih plemića Vlaha Sorkočevića i Kate Sorkočevića, praizvedena 1556., na ovogodišnjem se festivalu izvodi u dubrovačkom parku Gradac kao dio projekta "Future Epics", sufinanciranog sredstvima programa Europske unije "Kreativna Europa".

Režiju potpisuju ravnatelj dramskog programa 71. DLJI, Saša Božić, i koreografkinja Petra Hrašćanec, a u izvedbi sudjeluje Festivalski ansambl u suradnji s Akademijom dramske umjetnosti u Zagrebu. Komedija se temelji na igri zaljubljenih parova koji se traže u začaranom krugu, u pastoralnoj tradiciji poput Shakespeareova "Sna ljetne noći". U glavnim ulogama nastupaju Ozren Grabarić (Grižula) i Nataša Dangubić (Omakala), autor glazbe je Nenad Sinkauz, a dubrovački govor glumcima je približio jezični savjetnik Maro Martinović.

Predstava je premijerno uprizorena u četvrtak, 20. kolovoza, a ovo je njezina prva repriza. Uči predstave, u uvodnoj emisiji i "Grižuli" i Držiću na Igrama govore redatelji, tumači glavnih uloga, te intendantica DLJI Dora Ruždjak Podolski i kolega urednik u dramskom programu, inače kazališni kritičar, teatrolog i dramaturg Hrvoje Ivanković.


Redatelj prijenosa: Miljenko Bukovčan
Urednica i voditeljica: Jana Haluza


Produkcija: Drama HTV-a
Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi,