119 dana na oceanu - novozelandski pustolovni film

Zaljubljenici ste u morska prostranstva i volite ploviti? Podsjećamo vas na inspirativnu priču četvorice jedriličara iz davne 1989. godine, jer opreza nikad dosta!

Ovo je priča o putnicima s "Rose Noelle" i havariji koja ih je zadesila ubrzo nakon što su 1989. godine isplovili iz Pictona na Novom Zelandu. Kada se brod prevrnuo u južnom Pacifiku, četvorica muškaraca uspijevaju preživjeti plutajući 119 dana na olupini broda.

Kako je biti sam u jakim oceanskim strujama i valovima, i preživljavavati puna četiri mjeseca, opisao je za YBW jedriličar John Glennie:

- U okolnostima borbe za opstanak, ključni su čimbenici znanje, ponašanje i pripremljenost. Ako ste pripremljeni za takve situacije, to će se više-manje odraziti i na vaše ponašanje. Usred zime sam s tri člana posade krenuo trimaranom od 40 stopa za Čile kroz južni Pacifik. Četvrtog dana, na oko 400 km jugoistočno od sjevernog dijela Novog Zelanda pogodila nas je ogromna oluja stvorivši vertikalni vodeni zid od 20 metara, okrenuvši naš trimaran naopačke.

Tamo nitko nikada nije preživio...

- Moj 12-metarski trimaran Rose-Noelle prevrnuo se u zemlji utopije, gdje nikakva nada opstanka nije postojala. Područje bez brodova, aviona i riba - prava morska pustinja. Tko se ovdje prevrnuo, nikada se  nije spasio. Ne samo da nije bilo nikakve nade, već nnitko nije ni znao gdje se moja tročlana posada i ja nalazimo.
 
A kako je to izgledalo?

- Četiri mjeseca plutali smo usred proslavljenih jakih vjetrova i struja poznatim kao 'Urlajuće četrdesete' (Roaring Forties) u Velikom južnom oceanu. Da pobjegnem od svega toga, otišao sam u mislima svojoj kući, maštajući da sam se ispružio u svom vlastitom krevetu. To sam naučio otprije tijekom hladnih zimskih noći vozeći vani bicikl. Došao bih do 'zida', a još uvijek bi mi ostalo 10 milja do kuće.

- Nismo imali tekućine - osim decilitra 7Up-a i Coca-Cole dnevno – jedva da tom količinom napunite malenu čašicu. Kišilo je 40. dan, baš nakon što sam napravio sustav za hvatanje vode. Potom slijedi novih 40 dana sa samo dvije čajne žličice sirove, nekuhane riže dnevno za prehranu. Naš prevrnuti brod vremenom se pretvorio u plutajući greben i mekušci koji su rasli na njemu privukli su kraljevsku ribu, koju smo ulovili ostima.

U srijedu na Drugom programu u 21 sat pogledajte novozelandski pustolovni film "119 dana u oceanu" (Abandoned, 2'19.) o ovom pothvatu, u kojemu glume Dominic Purcell, Peter Feeney, Owen Black, Greg Johnson i drugi. Scenarij potpisuje Stephanie Johnson, a režiju John Laing.

Bez nade nema spasa!

- U sva ta četiri mjeseca nikada, ni jednog trenutka nisam sumnjao da ću se spasiti! Jedino što nisam znao bilo je - kako. Preživjeli smo 119 dana na prevrnutom Rose-Noelle prije no što smo se napokon nasukali na obalu Great Barrier Islanda kraj Aucklanda.

Zaltni savjeti preživjelog:

- Moj najbolji savjet da se pripremite za situaciju poput  moje je da legnete u krevet i okrenete u glavi brod naopačke. Gdje ćete spavati? Hoće li voda u tankovima puštati zračne mjehuriće? Provjerite jeste li dobro zatvorili svoje palubne prozore, razmišljajte kako bi sve stajalo naopako i vežite sve što možete, pa čak i suđe! I, na kraju, ostanite uz brod, zlatno je pravilo Johna.

Zainteresira li vas večerašnji film, Johnova knjiga "The Spirit of Rose Noelle: 119 days adrift" donosi još više detalja.