Mijenjamo svijet: Dosjei BND-a: Špediteri i trgovina oružjem

30. kolovoza na HRT - HTV 1 u 21:30

Tenkovi za Sudan, oružje za Mjanmar ili Jemen... Tajni dokumenti do kojih je došla naša filmska ekipa nakon godina istraživanja dokazuju da je njemačka obavještajna služba BND snažno upletena u izvoz oružja u krizna područja ili ratne zone diljem svijeta. Provode strogo povjerljive operacije kako bi izbjegli nadzor odgovornih službi te zaobišli Zakon o kontroli ratnog oružja i međunarodni embargo.

Oružje se šalje iz tajne luke u Ukrajini koja ne postoji ni na jednoj karti. Snimke američkih satelita prikazuju luku u kojoj nosači utovaruju tenkove, haubice i ostalu ratnu opremu. Upleteni su brodovi bar dvaju njemačkih prijevoznika. No te tvrtke ne djeluju na vlastitu ruku.

E-mailovi iz tajnih dokumenata pokazuju da su u stalnom dosluhu s BND-om te da katkada posluju čak i na njihovu inicijativu. Razgovarali smo s Nielsom Stolbergom, bivšim čelnikom brodarskog poduzeća "Beluga", Viktorom Juščenkom, predsjednikom Ukrajine od 2005. do 2010. i Mikolom Malomužom, njegovim bivšim šefom obavještajne službe. Malomuž je ekipi ovog dokumentarca ponudio ekskluzivni pristup luci Oktjabrsk u Ukrajini, što do sada nije pošlo za rukom ni jednom drugom snimateljskom timu.

Redatelj je Rainer Kahrs.

Produkcija: "Kinescope Film" za "Radio Bremen", uz potporu "nordmedia - Film- und Mediengesellschaft Niedersachsen/Bremen", 2019.