Svijet jazza: U umjetnosti Danijela Žeželja

24. kolovoza na HRT - HTV 3 u 23 sata
    
Strip crtač, animator, ilustrator i grafički dizajner, Danijel Žeželj jedan je od najvažnijih suvremenih hrvatskih likovnih umjetnika. Autor dvadesetak grafičkih romana i pet animiranih filmova, sa stalnim adresama u Zagrebu i Brooklynu, objavljuje stripove, knjige i ilustracije po cijelom svijetu. No Žeželj se bavi i multimedijalnim performansima pri kojima slika pred publikom, uglavnom na jazz glazbu, koja se izvodi uživo.


Je li jazz samo inspiracija Danijela Žeželja? Nipošto. Ne samo da je jazz čest motiv i tema njegovih radova, za Danijela Žeželja kao da je jazz početak i kraj svega. Neodvojivi dio njegova stvaralaštva.

U emisiji Svijet jazza pogledajte s kojim je jazzistima surađivao, koja ga glazba nadahnjuje, o nedavnoj zajedničkoj izložbi sa Sebastijanom Dračićem u Galeriji Kranjčar. U njegovim slikama, stripovima i ilustracijama prepoznat ćemo i jazz motive i teme, čuti glazbu koju obožava, ali i vidjeti dijelove njegovih sjajnih animiranih filmova, kao i trailer njegova najnovijeg crtića, Crvenkapica Redux, koji je premijerno prikazan u Velikoj konkurenciji kratkih filmova na Svjetskom festivalu animiranog filma u Zagrebu.

Urednica emisije iz 2017. godine je Melanija Pović Jagarinec.
Emisiju gledajte i preko multimedijske usluge HRTi.

Posjetite našu Facebook stanicu.