Tajna Vižule

10. rujna na HRT – HTV 1 u 21 sat

Poluotok Vižula u Medulinu, nedaleko Pule, jedno je od najintrigantnijih arheoloških nalazišta u Hrvatskoj. Interes za antičkim sjajem i potvrdom života prvog prestolonasljednika Konstantina Velikoga, Krispa, na tom prostoru traje još od srednjeg vijeka.


Godine 2018. uz kopnenu i podvodnu arheologiju primijenjena je i arheološka prospekcija, tj. metode ispitivanja iz zraka koje ne zahtijevaju iskapanje. Jedan od najznačajnijih dokaza da je na tom području živio Krisp, koji je trebao naslijediti Konstantina, jest vila i nekropola s dekoracijom, mramornim podovima, freskama, hipokaustom, termama te pronađeni vrlo skupocjen nakit i rijetko staklo.

Zahvaljujući podvodnoj arheologiji, pronađen je dugački mol za trgovačke brodove, što je dokaz trgovine s udaljenim i dalekim zemljama Sredozemlja. U moru su pronađeni ostaci različitih, rijetkih amfora, luksuznog posuđa, uporabnog dnevnog kuhinjskog posuđa i staklenih posuda te rijetkog mramora i fresaka. Arheološka otkrića spajaju nas s dalekim vremenom. Ukazuju na stil života i na neobičan način povezuju živo s mrtvim. Daleko postaje blizu u prostoru kroz koji možemo s lakoćom putovati misaonim vremeplovom.

Scenaristica i urednica dokumentarca iz 2018. godine je Vesna Jurić-Rukavina.
Redatelj je Ivica Dlesk, snimatelj Damir Bednjanec, montažer Zdravko Borko, a producentica Sunčana Hrvatin-Kunić. Glazbu potpisuje Vjeran Šalamon.