Iz programa HRT-a izdvajamo

Iz programa HRT-a ovoga utorka, među ostalim, preporučujemo sljedeće emisije.

Prvi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 1)

U posljednjoj emisiji Ljeto na Prvom od 8:05 iz Zadra govorimo o turističkim  rezultatima u Zadarskoj županiji, gdje je ostvareno više dolazaka i noćenja od planiranih. Bili smo u Nacionalnom parku Krka, koji je ovo ljeto bio hit među posjetiteljima. Donosimo priču o skupini mladih poduzetnika koji su razvili aplikaciju Authland s pomoću koje se lakše predstavlja hrvatska agroturistička ponuda. Otkrivamo kako je poznati novaljski hotel Boškinac dobio Michelinovu zvjezdicu.

Od 10:05 do 12 sati možete pratiti program pod naslovom Uvijek Prvi u kojem donosimo obrade aktualnih tema te izravna reporterska javljanja o glavnim događajima dana.

U emisiji Minijature za radoznale od 12:10 govorimo o malim ptičicama kolibrićima.

Lutka prati čovjeka od prapovijesnih vremena. Sama riječ lutka praslavenskoga je podrijetla, a danas postoje brojni nazivi za različite tipove lutaka. Kakve veze ima marionetta s Djevicom Marijom, je li ruska Petruška bolja od engleskog Puncha, kako je Gignol putovao svijetom i čemu služi guzovoz - saznajte u današnjoj emisiji Jezik i predrasude od 12:17.Među graditeljima violina koji su početkom 20. stoljeća svoju strast prema glazbi i izradi instrumenata usmjerili prema proučavanju i obnovi gradnje violina na način starih kremonskih majstora, osobita je pojava riječki liječnik i graditelj violina, Franjo Kresnik, čovjek za kojega se govorilo da čita violine. Njemu je posvećena izložba Violinom iznad granica u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskoga primorja u Rijeci kroz koju ćemo vas provesti u današnjoj emisiji Umjetnost u mreži od 13:10.


Foto: Dario Njavro za HRT

Od 15:30 možete slušati Kroniku Pulskog filmskog festivala.

Po vašem izboru od 16:05 predstavljamo antologijske izvedbe hrvatske zabavne, rock i pop glazbe. U današnjoj emisiji slušat ćete odabrane pjesme pjevača Guilliana.

U terminu Malih formi od 18:05 kratka radiofonska igra "Zajedno i dvojeno" zasnovana je na istoimenoj kratkoj priči Virginije Woolf. Gospođica Anning i gospodin Serle razgovarat će na jednom večernjem okupljanju o Canterburyju, a zapravo o mogućnosti neke intimnije veze i susreta. Zapleteni u mrežu vlastitih strahova i nemogućnosti.

U ciklusu Oda-birano od 18:15 deset dana uoči 135. rođendana grofice Dore Pejačević, ponovno donosimo dokumentarno-glazbenu priču "Fragmenti o Dori" u kojoj autor Zoran Brajević tragove prve hrvatske skladateljice istražuje kroz četiri ženska glasa - onaj same Dore Pejačević kroz njezina pisma i zapise (u tumačenju glumice Alme Price), bečke pijanistice Nataše Veljković kustosice i ravnateljice muzeja u Našicama Silvije Lučevnjak, te glas skladateljice Mirele Ivičević.


Foto: Dario Njavro za HRT

Večeras u terminu Priče za velike i male od 19:50 čitamo priču o maloj vještici i djedovim naočalama autorice Jasminke Tihi Stepanić.

U večernjem programu Uvijek Prvi od 20:15 poslušajte kakve nas zanimljivosti u čak deset tematskih paviljona o povijesti Rijeke očekuju na izložbi Fiume fantastika u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Koje nam domaće i inozemne književne zvijezde u Zagreb dovodi Festival svjetske književnosti? S kojim se značajnim  međunarodnim filmskim nagradama u zadnje vrijeme mogu pohvaliti naši filmski umjetnici? Saznat ćemo i kako nam inovativni dizajn može pomoći u doba pandemije što nam otkriva sedmo izdanje Tjedna dizajna u Zagrebu. 

Drugi program Hrvatskoga radija (HRT — HR 2)

Od 20 sati možete pratiti emisiju Andromeda koja u našem radijskom prostoru educira javnost i podiže svijest o Svemiru i našem mjestu u njemu. Uz stručnog suradnika odgovara se na pitanja slušatelja, komentira vijesti iz astronomije, astrofizike i astronautike.

Treći program Hrvatskoga radija (HRT — HR 3)

Od 18 sati u terminu Radio-drame emitiramo prvi dio satiričkoga romana o prvom svjetskom ratu Ante Neimarevića. To je humorni prikaz jedne od najvećih svjetskih klaonica koja se ikad dogodila u povijesti. Nastao je prema autobiografskim zapisima pisca koji je bio poslan na najmračnija ratišta Prvog svjetskog rata, pa se izvornost emocije, bila ona tuga ili smijeh, ispunjava u svakoj rečenici. Prvi dio romana, počinje od uzroka rata, to jest od atentata u Sarajevu, ali onako kako ga mala travnička sredina percipira.

Iz programa Hrvatske televizije izdvajamo sljedeće:

Prvi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 1)Drugi program Hrvatske televizije (HRT — HTV 2)Treći program Hrvatske televizije (HRT — HTV 3)
Svoje omiljene radijske i televizijske emisije možete pratiti uživo i na našoj multimedijskoj usluzi HRTi. Na spomenutoj usluzi možete pronaći, pogledati ili ponovno poslušati sve emisije emitirane u posljednja 72 sata.