Avionima na kraj svijeta: Australija - pilot iz buša

2. rujna na HRT - HTV 2 u 16:45

Od madagaskarskog otoka do otočne zemlje Papue Nove Gvineje, od novozelandskih Alpa do suhe australske pustinje, postoje mjesta gdje ceste završavaju, a vlakovi ne idu dalje.

Te "zabiti svijeta" dostupne su samo avionom. Upravo su one odredišta ove dokumentarne serije. Svim protagonistima serije jedno je zajedničko: svi su oni piloti i rade na posve izoliranim područjima.

U svojoj svakodnevici i tijekom svoga posla koriste se avionom kao što se mi koristimo automobilom. Njihovi avioni uzlijeću ili slijeću na glavnu seosku cestu ili na zaleđenu močvaru.

U današnjem svijetu gdje sve mora biti raspoloživo i dostupno u svako doba, ovi junaci modernih vremena radije biraju život u ritmu s meteorološkim prilikama i potrebama te su na korist drugima.

U trećoj epizodi Clark Butson osnovao je aviokompaniju u srcu australske sušne pustinje. Cilj mu je povezati izolirane zajednice provincije Pilbara na zapadu zemlje. Ovdje je avion jedina veza s ostatkom svijeta. A Clark na svojim misijama ima puno posla. Ide u spasilačke misije, prevozi učenike, robu i rudničke radnike te obilazi aboridžinske zajednice. Clark pomaže i farmerima u golemim operacijama okupljanja tisuća grla stoke koja su raštrkana na stotinama četvornih kilometara australskog busha.

Dokumentarnu seriju odabrala je Mira Vočinkić.