Festival svjetske književnosti: Razotkrivanje - Javier Cercas

9. rujna na HRT – HTV 3 u 22:15

Festival zbog kojeg svakoga rujna Zagreb postaje svjetsko središte literature - Festival svjetske književnosti, u svojem osmom izdanju u Hrvatsku dovodi najbolje od suvremene književnosti.

S ljubimcem hrvatske publike Javierom Cercasom, autorom čiji je svaki novi roman književni dragulj, razgovarat će književni teoretičar Tomislav Brlek. Jedan od najcjenjenijih i najnagrađivanijih suvremenih španjolskih pisaca, miljenik hrvatske publike, u romanu Vladar sjena, koji je na hrvatski prevela Silvana Roglić, iznova se bavi traumatičnim mjestom Španjolske i svake španjolske obitelji, Građanskim ratom.

Riječ je o traumi vlastite obitelji, pogibiji strica falangista. Tko je bio Manuel Mena, fašistički fanatik ili idealist? Što znači biti junak, kako se nositi s tom traumom, kako ona utječe na generacije? Cercasova potraga za stricem potraga je za istinama o ratu i miru, sjećanju i zaboravu. O tim temama s ovim književnim velikanom razgovarat će najbolji poznavatelj njegova opusa u Hrvatskoj, komparatist književnosti i znanstvenik Tomislav Brlek. Emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi.