Nove sezone popularnih stranih serija od ove jeseni na HRT-u

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u novoj je jesenskoj shemi pripremila mnoštvo vrhunskih premijernih stranih igranih serija koje će se prikazivati u večernjim terminima.

Riječ je o novim sezonama serija koje su gledatelji HRT-a do sada pratili na malim ekranima, kao i nekim posve novim serijama koje će zasigurno steći brojne poklonike.

Jesenska shema HTV-a počinje 21. rujna

Na male ekrane tako se vraćaju popularne kriminalističke serije Umorstva u Midsomeru, koju ćemo od ove jeseni gledati u 21. sezoni, zatim šesta sezona serije Endeavour: Mladi Morse te treća i četvrta sezona serije Tko ubija u Brokenwoodu?.

Umorstva u Midsomeru, 21. sezona, vraća se s novom lepezom kriminalističkih zagonetki smještenih u bizarnom svijetu napučenom zanimljivo ekscentričnim likovima gdje su zapleti protkani lažnim tragovima. Grofovija Midsomer, mjesto pod vječnim ljetnim suncem, ponosi se svojim zajednicama. Serija Umorstva u Midsomeru spaja suvremeni kontekst sa slikama i atributima koji podsjećaju na nostalgičnu prošlost malih mjesta koja je romantičnija u sjećanju nego u stvarnosti. Ljudsko se ponašanje na mnoge načine pokorava vječnim uzorcima moralne izopačenosti, ali prikazuje se u posve modernim oblicima.

Endeavour: Mladi Morse, vraća se u 6. sezoni. Staro društvo iz postaje Cowley raštrkano je diljem Oxfordshirea, a Endeavour se nerado navikava na miran život u seoskoj zabiti. Thursday je nezadovoljan novim položajem u neprijateljskoj postaji Castle Gate uz bivšeg suparnika višeg inspektora Ronnieja Boxa i njegovog novog pomoćnika narednika Alana Jaga. Strange je dobio funkciju u upravi policije, a Bright je premješten u Prometnu. Samo je vjerni Max ostao u mrtvačnici. Ništa nije kao prije. Ljeto ljubavi zauvijek je prošlo i čini se da će 1969. godina biti mračnija i izazovnija nego ijedna prije.


Tko ubija u Brokenwoodu?

Tko ubija u Brokenwoodu? vraća se u 3. sezoni na radost svojih poklonika. Brokenwood: broj stanovnika 5000 s trendom opadanja. Polaganog, jedan po jedan ili dva po dva, ovisno o tome koliko ih je taj tjedan ubijeno. U Brokenwoodu se ranojutarnja izmaglica često preobrazi u prelijep dan. Iako je taj novozelandski gradić utjelovljenje prave pastoralne idile, nešto je tu ipak čudno. Sve u svemu, u Brokenwoodu je lijepo živjeti - ako čuvaš leđa i spavaš s jednim okom otvorenim. Ova kriminalistička serija utemeljena je na stvarnosti. Ubojstva su uvijek konkretna, motivi prepoznatljivi, a zaplete je moguće razriješiti ljudskim zaključivanjem prije nego forenzičkim peripetijama.

Među krimi serijama ove jeseni je i Van der Valk. Zločini koje policijski inspektor Van der Valk i njegova ekipa istražuju događaju se u svim društvenim slojevima Amsterdama te nam tako serija pruža cjelovit uvid u život ove dinamične svjetske metropole – tako bliskog, a ipak egzotičnoga grada u procvatu, multikulturalnog i kozmopolitskog, u kojemu se susreću brojne kulture, u kojemu nema rasnih, seksualnih i vjerskih podjela, grada u kojem koegzistiraju kriminalno podzemlje i visoko društvo. Privlačnost ove serije leži u njezinoj ambicioznosti, otvaranju prozora u uzbudljiv, monden svijet koji će svatko poželjeti ponovno posjetiti, ali i u njezinoj duhovitosti, toplini i realnosti.


Nezaboravljeni

Tu je i treća sezona Nezaboravljenih, BAFTA-om nagrađene serije u kojoj Cassie i Sunny istražuju još jedan stari slučaj nabijen emocijama. Kad na središnjem zelenom pojasu autoceste blizu Londona radnici pronađu ljudske ostatke, Cassie i Sunny preuzimaju slučaj. Napornim radom tim dolazi do Hayley Reid, 16-godišnjakinje koja je nestala na Staru godinu 1999. Policijska nesposobnost da otkrije što se dogodilo Hayley razorila je njezinu obitelj. Sućutna Cassie odluči pod svaku cijenu ispraviti pogreške iz prijašnje istrage.

Serija Zla krv vraća se u drugoj sezoni. Jim Hogan se nakon godinu dana vraća kući i saznaje da mu najstarija kći Fiona boluje od iste bolesti kao pokojna majka, što je dotuklo njezina muža Paula. Jim čvrsto odlučuje da će se pomiriti i ponovno zbližiti s obitelji, no time samo dodatno otežava cijelu situaciju. Sve se zakomplicira kad se na farmi na kojoj Paul radi počinju događati sumnjive stvari. Nakon što Fiona autom sleti u kanal, članovi obitelji ponovno su na okupu kako bi joj pomogli. Svi ostaju u šoku kad im detektiv Dez Breen priopći potresnu vijest.

Luther se pak vraća u petoj sezoni. Glumac Idris Elba, dobitnik Zlatnog globusa i nagrade Udruženja filmskih i televizijskih glumaca (SAG), vraća se u svojoj najpoznatijoj ulozi. Autor serije, Neil Cross, nominiran je za nagradu Emmy. U skrivenim i mračnim zakucima Londona novo je zlo na pomolu. Viši inspektor John Luther još se jednom ima prilike uvjeriti u nevjerojatne razmjere ljudske izopačenosti. Kako monstruozna ubojstava postaju sve smjelija, Luther i novakinja, inspektorica Catherine Halliday, zbunjeni su tragovima koje ih vode u krivome smjeru i koji kao da su podmetnuti kako bi ih spriječili da otkriju neopisiv užas.


Ilustracija (Pixabay)

Halifax je jedna od serija koju ćemo pratiti od ove jeseni. Jane Halifax sad je profesorica forenzične psihijatrije na melburnskom sveučilištu i već gotovo 20 godina ne radi na terenu za policiju. Njezin se život može smatrati ispunjenim: ima sjajnu akademsku karijeru i dugogodišnju vezu s Benom Sailorom (Craig Hall), darovitim glazbenikom i graditeljem akustičnih gitara. Živi s Benom i njegovom kćeri Zoe (Mavournee Hazel) koju odgaja kao svoju od njezine osme godine. Želi li doista sve to promijeniti?

Na male ekrane vraća se i popularna serija Nijemi svjedok i to u 22. sezoni. Ova nagrađivana kriminalistička serija vraća se na male ekrane s pet uzbudljivih dvodijelnih priča. U glavnoj ulozi gledamo Emiliju Fox, uz koju nastupaju David Caves, Liz Carr i Richard Lintern. Tu je još i niz poznatih glumaca u sporednim ulogama, među kojima su Art Malik, Samantha Bond, Dervla Kirwan i Amanda Root. U ovoj sezoni patologinja, dr. Nikki Alexander, sa svojim predanim timom pomaže policiji u rješavanju niza tajanstvenih ubojstava. Ima tu svega, od ulične prodaje droga i ubojstava nožem do problema unutar LGBT zajednice.

Mother, father, son još je jedna od novih serija koje ćemo gledati u sklopu jesenske sheme. Richard Gere se nakon 30 godina vraća na TV ekrane velikom i zapaženom ulogom u uzbudljivoj dramskoj seriji nagrađivanog scenarista Toma Roba Smitha. U seriji glumi Maxa, vlasnika jednog od najutjecajnijih svjetskih medijskih carstava, koji zna mračne tajne mnogih ljudi, a tu moć nemilosrdno iskorištava. Njegov sin Caden najmlađi je urednik Maxovih novina i loše se nosi s pritiskom na poslu zbog očevih očekivanja pa neumjereno uživa u kokainu i usputnom seksu.


Das Boot

Das Boot njemačka je televizijska serija i nastavak filma Podmornica (Das Boot) iz 1981. Poput filma, i serija se temelji na istoimenoj knjizi Lothara-Günthera Buchheima iz 1973., a dodani su i dijelovi Buchheimovog nastavka Die Festung iz 1995. Budući da radnja originalnog filma završava u prosincu 1941., radnja serije nastavlja se devet mjeseci poslije, 1942. Priča je podijeljena u dva dijela. S jedne strane prati francuski pokret otpora, a s druge njemačku podmornicu U-612 i njezinu posadu.

U šestoj sezoni vraćaju se popularni Vikinzi. Šesta sezona nastavlja se nakon bitke između braće, u kojoj je Bjorn prevladao i postao junak oslobodivši narod Ivarove tiranije. Kao novom vladaru Kattegata, Bjornu nije lako nastaviti stopama pokojnog oca, a opsjeda ga i pomisao da vlast nadilazi moral. Za to vrijeme Ivar putuje Putem svile, koji ga odvodi u Rusiju. Ondje susreće sebi ravnog princa Olega (Danila Kozlovsky), okrutnog i nepredvidivog ruskog vladara!

Poldark se na male ekrane vraća u četvrtoj i konačnoj sezoni ove izvrsne povijesne obiteljske sage koju ne smijete propustiti. Pratimo sudbine likova koji su osvojili svijet. Novo stoljeće sa sobom nosi obećanje nove budućnosti, ali prošlost još baca dugu sjenu na Cornwall. Ross (Aidan Turner) je odlučio da će provoditi više vremena s onima koje voli, no tu odluku stavlja na kušnju molba starog prijatelja. Demelza (Eleanor Tomlinson) se bori s bliskim opasnostima, a George (Jack Farthing) se ulaguje pokvarenim moćnicima.

Tu je i sedma sezona serije Domovina (Homeland). glavne uloge glume Claire Danes i Mandy Patinkin, a ponovno ćemo gledati i Elizabeth Marvel, Linusa Roachea, Mauryja Sterlinga i Jakea Webera. Ove sezone pridružuje im se i hvaljeni glumac Morgan Spector (Carstvo poroka). Ova najbolja dramska serija televizijske kuće Showtime snima se u Richmondu u Virdžiniji. Na kraju prošle sezone nakon pokušaja atentata predsjednica Keane (Elizabeth Marvel) prekršila je obećanje koje je dala Carrie (Claire Danes) i naložila uhićenje bez optužnice dvjesto članova obavještajne zajednice, među njima i Saula Berensona (Mandy Patinkin). Na početku sedme sezone Carrie napušta posao u Bijeloj kući i seli se sestri Maggie (Amy Hargreaves) odakle se sprema suprotstaviti Keaneičinoj administraciji i izboriti se za oslobođenje uhićenih kolega.


Ray Donovan

Ray Donovan vraća se u petoj sezoni. Obiteljska kriza Raya je emocionalno iscrpila i sada je ranjiviji nego ikad. Vrhunski stručnjak za izvlačenje slavnih i moćnih iz problema nalazi se u dosad nepoznatoj situaciji i uskoro će otkriti da nije moguće baš sve kontrolirati.

Zakon i red: Odjel za žrtve pratit ćemo u 20. sezoni. Riječ je o najdugovječnijoj dramskoj seriji koja se prikazuje na malim ekranima, čiji je autor Emmyem nagrađeni producent Dick Wolf. Radnja ove napete i emocijama nabijene serije iz NBC-jeve franšize Zakon i red prati živote i rad detektiva elitnoga njujorškog Odjela za žrtve, koji istražuju slučajeve silovanja, zlostavljanja djece i obiteljskog nasilja.