Novi premijerni domaći dokumentarni sadržaji uskoro na HTV-u

Među brojnim vrhunskim premijernim sadržajima koje je Hrvatska radiotelevizija (HRT) pripremila za svoje gledatelje u novoj jesenskoj shemi posebno se ističu domaće dokumentarne serije.

Jesenska shema HTV-a počinje 21. rujna

Tako će se na malim ekranima uskoro naći dokumentarne serije među kojima su A Porina dobiva redatelja i scenarista Tonija Volarića te urednica Lejdi Oreb. Serija sadrži ukupno 12 dokumentarnih filmova. Životi ljudi, koji su svojim radom ostavili neizbrisiv glazbeni trag u Hrvatskoj i izvan granica, ispričani su kroz bezbroj uspomena o njima koje su podijelili njihovi kolege, suradnici i prijatelji. Serija je temeljena na želji da se tako velike životne priče dokumentiraju te da se njima educiraju mlađi naraštaji, ali i otkriju neke nove životne slike onima koji su ih poznavali. Ovo su umjetnici i ansambli koje nam serija prikazuje, a koji su dobili Porina od 1994. do 2000. godine: Arsen Dedić, Boško Petrović, Dino Dvornik, Dunja Vejzović, Đorđe Novković, Ivo Robić, Kvartet 4M, Miljenko Prohaska, Oliver Dragojević, Ruža Pospiš Baldani, Vice Vukov i Zdenko Runjić.


Robert Knjaz

Robert Knjaz pripremio je seriju od osam epizoda o životinjama pod nazivom Glup kao kokoš, tvrdoglav kao magarac. Ne postoji gledatelj koji ne zna za kokoš, kravu, ovcu ili svinju, no koliko zaista znamo o tim životinjama? Znate li da u Americi kokoši nose pelene, sviraju klavir i znaju matematiku? Provjerili smo zašto svinja ima nos kao utikač za struju, kako izgleda jahanje krava i najružniji pas na svijetu. Joga s kozama svjetski je trend, a u modu dolazi i kloniranje kućnih ljubimaca. Kako izgleda dom žene koja živi s 1000 mačaka, te groblje na kojem je Chuck Noriss pokopao svoja dva psa i još mnoštvo neviđenih životinjskih informacija, pogledajte u ovoj seriji Roberta Knjaza za cijelu obitelj! Neviđeno, nikad viđeno!

Veliki projekt HRT-a Doba uskoka također je među adutima domaćeg dokumentarnog programa. U četiri epizode HRT-ova igrano-dokumentarna serija Doba uskoka prikazuje zadivljujuću povijest Senja, grada koji je gotovo cijelo jedno stoljeće prkosio velikim europskim silama. Radnja prati zbivanja tijekom 16. i 17. stoljeća, ali se dotiče i 14. te 15. stoljeća. Seriju je ostvarila ista ekipa koja je pripremala Hrvatske kraljeve i Republiku - redatelj, scenarist i skladatelj Božidar Domagoj Burić, montažer Dubravko Prugovečki, direktor fotografije Branko Cahun, scenograf Igor Juras te kostimografkinja Jasna Zvonković Ljevaković.Nakon uspješne prve sezone serije Nesreća u kojoj smo mogli vidjeti rekonstrukcije nekih od najvećih mirnodopskih nesreća poput poplave u Zagrebu, nesreće mirogojskog tramvaja, zrakoplovne nesreće kod Vrbovca i ostalih, na male ekrane uskoro stiže i druga sezona, pod naslovom Nesreće 2. Nova sezone dokumentarne serije Nesreća donosi šest novih slučajeva: tragedija nagibnog vlaka u Rudinama 2009., najveću nesreću školskog autobusa u Pojatnom 1989., zataškavanu eksploziju mina na kupalištu u pulskoj Vergaroli 1946., avionski udes na Krku 1971., rudarske nesreće u 1940-ima s više stotina mrtvih te požar u riječkom rodilištu u kojem su izgubile živote 24 bebe. Redatelj i scenarist je Arsen Oremović, a produkcija Izazov 365 za HRT. 

Opstanak Dubravka Merlića također se vraća u drugoj sezoni. Autorski tim Opstanka želi ponuditi gledateljima novih šest epizoda provjerenog formata koji obrađuje još jednu važnu hrvatsku temu - gospodarstvo. U svakoj od šest epizoda otvara se jedan strukturni segment te problematike koji se dokumentira materijalima i ljudskim sudbinama iz onih dijelova Hrvatske koji ga najbolje ilustriraju. Istodobno, uz pomoć stručnjaka analizira se sadašnje stanje tog segmenta te uzroci i mogući načini rješavanja problema. Takav pristup gospodarskoj problematici omogućit će gledateljima da ekonomske teme ne sagledavaju samo kroz brojke i mišljenja stručnjaka, nego da osjete taj problem i kroz ljudske sudbine. 

Među zanimljivim novitetima je i serija Kolaži o laži u režiji Nebojše Slijepčevića i Judite Gamulin i u produkciji Eclectice za Hrvatsku radioteleviziju. Završetak snimanja je predviđen za kraj rujna 2020. godine. Kolaži o laži serijal je od šest pedesetominutnih epizoda koje se bave fenomenom nepouzdanosti suvremenih medija i tehnologija i (ne)mogućnosti našeg vještog plivanja u takvom medijskom i javnom okruženju. U svakoj epizodi fokus je na jednoj od tema - od lažnih vijesti, teorija zavjere, fotorealističnih 3D renderinga, deepfakea, lažnih online identiteta, manipulacije foto i videomaterijalom u najširem smislu, umjetnom inteligencijom, oglašavanjem, ali i osobnim lažiranjem naših online identiteta.


Boris Veličan i Dušan Bućan

Konjima do Crnog mora među novim je dokumentarnim serijama. Naime, put od Zagreba do Crnog mora iznosi oko 1300 kilometara. Avionom to je dva sata, autom dva dana, a konjem… dva mjeseca! Nekad se na konjima trgovalo, putovalo, ratovalo, osvajala su se i rušila carstva, a danas to je avantura u koju će se upustiti dva pustolova i prijatelja Dušan Bućan i Boris Veličan. Cilj njihove avanture je stići do Crnog mora na leđima životinjskih suputnica Zeke i Divne. No, postoji jedan problem, Boris ne zna jahati.

Ljubitelje životinja privući će serija Udomi me. Psi, mačke, divlje životinje, izgubljeni, ranjeni, ostavljeni… Svaka životinja koja završi u Skloništu nepresušan je izvor inspiracije za priče koje će ispred ekrana okupiti obitelj. Udomi me je dokumentarni serijal od osam nastavaka u kojem pratimo životne priče životinja koje završe u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu. Neke su životinje stradale u prometu, nekima treba veterinarska skrb, neke su se izgubile, a neke više ne žele njihovi vlasnici. Kako bilo, te su životinje napustili ljudi i sad u Skloništu čekaju svoju novu šansu.


Berge Istra

Berge Istra priča je o jugoslavenskom Titaniku. Pulski Uljanik izgradio je najveći brod na svijetu. Bio je to najveći uspjeh samoupravnog socijalizma. Tri godine nakon porinuća brod je misteriozno nestao u Tihom oceanu. Pokrenuta je dotad najveća pomorska potraga, a nakon dvadeset dana brod je proglašen nestalim te je za njega isplaćena najveća odšteta u povijesti. Kroz intimne priče svjedoka, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava, koristeći dosad neobjavljeni arhivski materijal film Berge Istra istražuje tajnu nestanka jugoslavenskog Titanika, jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti. Scenaristi su redatelj Dražen MajićZoran Angeleski.

Dan kad se tresao Zagreb dokumentarac je o potresu koji je 22. ožujka 2020. pogodio Zagreb jačinom 5,5 stupnjeva po Richterovoj ljestvici. Bio je to najteži potres u Zagrebu od velikog potresa 1880. godine. Teško je oštećeno samo središte grada, a štete na javnim, kulturnim, sakralnim i stambenim objektima bile se goleme. Ozlijeđeno je 26 osoba, dok je jedna osoba smrtno stradala. Da stvar bude gora potres se dogodio usred epidemije koronavirusa. Film pokušava predočiti reakcije stanovnika, sav užas prvog dana potresa kao i reakcije koje su uslijedile narednih dana.